Hlavní obsah

Slovensko má první oběť zimy, přívaly trápí i Polsko a Německo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Na Slovensku si v pátek zima vyžádala první oběť, zřejmě na podchlazení zemřela trnavská bezdomovkyně. Nejhorší situace však panuje v podhorské obci Horná Mariková u Považské Bystrice, kterou ve středu zasáhla sněhová kalamita. Její části Ráztoka a Stolečné jsou nadále odříznuté od okolního světa.

Článek

Stromy, které spadly pod tíhou těžkého sněhu zničily elektrické vedení vysokého napětí. Od středy jsou některé obce bez elektřiny. Kritická je situace zejména v Stolečné a v Ráztoce, kde jsou uvěznění nejen místní obyvatelé, ale taky chataři. V osadách žijí především staří lidé se zdravotními problémy, uvedl pro Slovenskou tiskovou agenturu TASR starosta Horní Marikové Pavol Pacek. Podle něj obce odřízly popadané stromy a 70 centimetrů silná vrstva sněhu.

Krizovou situaci starosta vyhlásil už ve středu. Myslel, že ji v pátek odvolá, ale zatím to není možné. Obce se zásobují pomocí traktorů. Elektrické vedení je poškozené v délce dvou kilometrů, před jeho opravou je ale nutné nejprve odstranit popadané stromy.

V oblasti Kysuce severně od Žiliny jsou lidé stále bez elektrické energie. V Klokočově platí kalamitní stav, nefunguje zde doprava a na některých místech leží až metr sněhu. Děti měly do dneška mimořádné prázdniny.

Problémy v Polsku a Německu

Náhlý příchod zimy nadále trápí jih Polska, kde jsou kvůli sněžení a polámaným stromům problémy hlavně v dopravě.

Na jihu Polska ráno větve popadané ze stromů zablokovaly podle zpravodajské televize TVN24 silnici mezi Szklarskou Porembou a Jakuszycemi, která vede směrem na Harrachov. V oblasti hustě sněží. Na polské straně Krkonoš vyhlásily úřady druhý stupeň lavinového nebezpečí.

Také v Sasku museli v pátek ráno odklízet ze silnic a kolejí sníh a popadané stromy. Špatná situace byla hlavně na německé straně Krušných hor a v Horní Lužici, kde se stala řada dopravních nehod. Nicméně agentura DPA uvádí, že nebyly nijak vážné.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám