Hlavní obsah

Maďarští extremisté šokovali v parlamentu nacionalistickými výpady

Právo, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Budapešť

V úterý promluvili v maďarském parlamentu poprvé od dob admirála Horthyho a fašistického premiéra Szálasiho představitelé maďarské ultrapravice. Europoslanci strany Jobbik při rozpravě o rozpočtu použili šokující nacionalistické výroky urážející nemaďary.

Článek

Jednací řád maďarského parlamentu umožňuje, aby při rozpravě ke státnímu rozpočtu mohli vystoupit i europoslanci neparlamentních stran. V historické budově parlamentu proto mohli promluvit europoslanci za extremistickou stranu Jobbik. Možnost využili k propagaci svých názorů.

"Rozpočet je tak špatný, jako by vám ho napsal Ján Slota nebo Šimon Peres. Maďar takový rozpočet nemohl napsat," uvedl europoslanec za Jobbik Csanád Szegedi.

Liberální poslanec Gábor Kuncze tato slova označil za neofašistickou propagandu. Poslanci za vládní Maďarskou socialistickou stranu na protest opustili jednací sál.

Extremistická strana Jobbik je známá svými radikálními názory, které v dnešním Maďarsku zmítajícím se v hospodářské a sociální krizi nachází značnou podporu. Ve volbách do Evropského parlamentu získala strana Jobbik 14 procent hlasů a do Evropského parlamentu vyslala tři poslance. Europoslanec Szegedi se "proslavil" okamžitě, když se na úvodní zasedání EP dostavil v uniformě Maďarské gardy.

Reklama

Výběr článků

Načítám