Hlavní obsah

Generál tvrdí, že britský premiér zablokoval vyslání posil do Afghánistánu

Novinky, BBC,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Britský premiér Gordon Brown odmítl vyslat do Afghánistánu další dvě tisícovky vojáků, tvrdí bývalý vrchní velitel britské armády generál Richard Dannatt, který kvůli tomu v srpnu odstoupil. Britská vládla jeho tvrzení popírá, přesto se do premiéra pustila opozice.

Foto: Reuters

Britští vojáci na hlídce v provincii Hílmand

Článek

Dannatt tvrdí, že Brown odmítl vyslat další posily do Afghánistánu. Současně dal najevo, že je roztrpčen tím, jak malou podporu armáda dostávala v posledních letech. Podle něj bylo její působení velmi obtížné, protože "měla jednu ruku pořád přivázanou za zády".

Dannatt přitom tvrdí, že armáda měla prostředky na posílení kontingentu v Afghánistánu. „Jestliže armáda říká, že potřebuje více vojáků a může je zásobovat, tak by to měli přijmout a posílit ji na úroveň, kterou doporučujeme,“ řekl Dannatt. "A jestliže to znamená najít další zdroje a dát více energie, tak se to má zkusit. Když vedete operaci, děláte to z jediného důvodu - aby uspěla,“ dodal.

Kancelář premiéra to ale popírá. Podle ní není pravda, že by premiér "odmítl vyslat další vojáky nebo jim poskytnout adekvátní zdroje".

V Afghánistánu letos vzrostl počet britských vojáků na 9000, přitom ještě v roce 2007 jich bylo 7800. Vojenští experti se však shodují, že bylo potřeba ještě více lidí. I USA chtějí posilování kontingentu. Také britské jednotky v poli volají po posilách a lepším vybavení, zejména po dalších vrtulnících.

Válka v Afghánistánu je v Británii stále méně populární  V pondělí tam padl další britský voják, kterého zabila nastražená nálož, když byl na hlídce v provincii Hílmand. Celkem si od roku 2001válka vyžádala už 220 obětí.

Reklama

Výběr článků

Načítám