Hlavní obsah

V norských volbách uhájila levice těsnou většinu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Oslo

Vládní levicová koalice premiéra Jense Stoltenberga zvítězila v pondělních parlamentních volbách v Norsku a udržela si těsnou většinu v zákonodárném sboru. Vyplývá to z odhadů zveřejněných po uzavření volebních místností. Oficiální výsledky se očekávají v noci.

Článek

Podle prognózy norské veřejnoprávní televize NRK získalo Stoltenbergovo uskupení 86 křesel, zatímco opoziční pravicový blok 83 mandátů. K udržení většiny potřebovala vládní koalice nejméně 85 ze 169 křesel v parlamentu.

Pokud úřední výsledky vítězství rudo-zelené koalice potvrdí, půjde o první znovuzvolení vlády od roku 1996, kdy Norsko začalo střádat své bohaté ropné zisky do energetického fondu. Právě jejich další rozdělování bylo hlavním tématem pondělního hlasování.

Stran práce kladla důraz na stabilitu v době krize a zřejmě to jí přineslo úspěch. "Strana práce má nejlepší program pro stabilizaci ekonomiky a zachování pracovních míst a také péče o staré lidi, vzdělání a rozvoje dopravy,"řekl premiér.

Opoziční pravicová Strana pokroku vedená Siv Jensenovou stavěla kampaň na snižování daní. Norsko má jedny z nejvyšších daní na světě. Také varovala před nebezpečím islamizace země. Chtěla omezit možnost imigrace. V Norsku je deset procent obyvatel nenorského původu. Azylanti přicházejí zejména z Afghánistánu, Iráku, Somálska a Eritrey.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám