Hlavní obsah

Slovinsko odblokuje přístupové jednání Chorvatska s EU

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lublaň

Slovinsko je připraveno odblokovat přístupové rozhovory mezi Chorvatskem a Evropskou unií. Slovinský premiér Borut Pahor se v pátek podle agentury Reuters dohodl se svou chorvatskou kolegyní Jadrankou Kosorovou na vyřešení sporu o námořní hranici. Lublaň vyřešením této téměř 20 let trvající pře podmiňovala obnovení přístupových jednání.

Foto: Tina Kosec, Reuters

Slovinský premiér Borut Pahor

Článek

"Vláda okamžitě navrhne (parlamentním výborům), aby Slovinsko odstranilo překážky bránící Chorvatsku ve vyjednávacím procesu s Evropskou unií," oznámil Pahor po rozhovoru s Kosorovou.

Slovinsko, které se v roce 2004 připojilo k EU, přístupové rozhovory s Chorvatskem blokuje od loňského prosince.

Podle dřívějších neoficiálních informací se Záhřeb a Lublaň zřejmě dohodnou na společné správě Piranského zálivu, který je hlavním tématem hraniční pře. Chorvatsko si doposud nárokovalo jeho polovinu. S tím Lublaň nesouhlasila a po Chorvatsku navíc žádala námořní koridor, který by jí umožnil volný přístup do mezinárodních vod. Kondominium, společnou správu, by obě země uzavřely na 20 až 50 let.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám