Hlavní obsah

Bývalý Hitlerův velitel dostal za smrt italských civilistů doživotí

Novinky, Tomáš Reiner

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mnichov

Soud v Mnichově potvrdil doživotní trest pro 90letého Josefa Scheungrabera, někdejšího velitele německého dělostřelectva, za zabití 14 civilistů v Toskánsku v červnu 1944. Ke stejnému trestu ho v nepřítomnosti odsoudila už vojenská porota v Itálii.

Foto: Profimedia.cz

Josef Scheungraber

Článek

Sheungraber obvinění odmítal. Tvrdil, že oběti předal vojenské policii a o jejich dalším osudu nevěděl. Podle obžaloby jako 25letý poručík wehrmachtu nařídil zavraždit skupinu civilistů z vesnice Falzano di Cortona v odvetě za útoky italských partyzánů, při nichž zemřeli dva němečtí vojáci.

Němci měli nejprve zabít 74letou ženu a tři muže na ulici a následně 11 dalších lidí nahnat do budovy místního statku, kterou pak vyhodili do povětří. Přežil nejmladší ze skupiny, 15letý Gino Massetti, který v Mnichově svědčil.

Scheungraber žil do zadržení v Ottobrunnu u Mnichova, kde vlastnil obchod s nábytkem a dokonce sloužil v městské radě. Za svou veřejnou službu dostal nedávno medaili. 

Anketa

Souhlasíte s trestem doživotí pro 90letého muže?
Ano
81,6 %
Ne, trest by měl být mírnější
1,8 %
Ne, mělo by být upuštěno od jakéhokoliv trestu
13,5 %
Nevím
3,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1514 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám