Hlavní obsah

Španělé spustili největší infrateleskop

Právo, DPA, ČTK, nek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

La Palma

Největší a nejmodernější optický infračervený teleskop na světě uvedli v pátek po dvouletém testování do provozu španělští vědci na kanárském ostrově La Palma.

Článek

K úkolům zařízení postaveného ve výšce 2400 metrů na hoře Roque de los Muchachos bude patřit výzkum exoplanet, galaxií, planet Sluneční soustavy, supernov, skryté hmoty, černých děr, hvězdokup či takzvaných hnědých trpaslíků. Může pomoci i při pátrání po planetách, kde by mohl existovat život.

„Je to velký den pro španělskou vědu,“ zdůraznila španělská ministryně vědy a výzkumu Cristina Garmendiaová na ceremonii, které se zúčastnil také král Juan Carlos s chotí Sofií.

Teleskop nazývaný jako Grantecan (GTC) se skládá ze 36 segmentů o ploše rovnající se kruhovému zrcadlu o průměru 10,4 metru. Stavba je 45 metrů vysoká a má průměr 34 metrů.

Konkurenty GTC předčí nejen rozměrem primárního zrcadla, ale především přesností zrcadel, robustní montáží a technologickou vyspělostí. GTC je špičkovým astronomickým přístrojem, který otevře nové obzory při výzkumu vesmíru.

Kanárský teleskop tak předstihl americký Keck na Havaji, čtyři evropské teleskopy instalované v Chile a chilské a havajské Gemini. Podle Kanárského astrofyzikálního ústavu se kapacita teleskopu rovná čtyřem miliónům lidských očí.

Počátky projektu GTC spadají do 80. let. Teleskop stál 130 miliónů eur (3,3 mld. Kč). Z toho 90 procent hradily španělská státní pokladna a evropské fondy, na zbytku se podílelo Mexiko a Floridská univerzita v USA. GTC začal fungovat částečně už v březnu, kdy uvedli do provozu optický systém Osiris pro pozorování objektů viditelných prostým okem, jako jsou supernovy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám