Hlavní obsah

Na Slovensku mají první orloj

Právo, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

V kysucké obci Stará Bystrica v sobotu slavnostně odhalili první slovenský orloj. "Na dřevěném průčelí orloje se každou hodinu promenáduje sedm apoštolů, kteří působili na Slovensku. Celý orloj symbolizuje slovenskou historii," řekl Právu starosta obce Ján Podmanický.

Článek

Před několika lety se žádný turista v kysucké obci Stará Bystrica nezastavil. Nebylo proč. Mladý starosta se rozhodl, že to změní a začal do vzhledu obce rázně zasahovat. "Proběhla generální rekonstrukce náměstí, které nese název Rinek svatého Michala. Budovy poznačené stylem z období před rokem 1989 jsme překryli dřevěnými průčelími a mají teď jednotný architektonický výraz vycházející ze slovenských tradic a historických inspirací," ukazuje Podmanický.

Při této rekonstrukci vznikl také nápad vybudovat na průčelí Domu kultury orloj. Návrh připravil architekt Ivan Jarina a akademický sochař Viliam Loviška. "Byla to pro nás velká výzva,“ řekl Právu Loviška, který se slavnostního odhalení osobně zúčastnil. "Mezi postavami, které se každou hodinu ukáží na orloji jsou například sv. Cyril a Metoděj, sv. Gorazd, sv. Vojtěch a další. Sochy vyřezal z topolového dřeva lidový řezbář Peter Kuník," vysvětluje starosta.

Orloj zdobí také šest bronzových plastik postav slovenské historie knížete Pribiny, Svatopluka, Štúra, Bernoláka, Štefánika a Hlinky.

Foto: Ivan Vilček, Právo

První slovenský orloj v obci Stará Bystrica.

Astrolab dodala pražská firma

"Důležitý astrolab nám dodala na objednávku pražská firma, která se stará o provoz pražského orloje. Pokud dobře vím, tak astrolab se 500 let nevyráběl. Složitý stroj s kalendářní deskou na vnějším obvodě měří 2,2 metru. Je rozdělen na 366 dílů s vyznačením slovenských historických svátků. Orloj ukazuje astronomické poledne nastavené na čas místního poledníku, postavení slunce a měsíce na obloze, fázi měsíce, planetární hodiny," dodává nadšeně starosta.

Každý z ukazatelů má vlastní elektrický pohon. "Zakázku na astrolab jsme dostali v roce 2006. Vůbec jsem neváhal a pustil jsem se do návrhu. Na složitém stroji jsme pracoval tři roky v dílně v pražských Holešovicích,“ uvedl český mistr Vítězslav Špidlen. Kysucký orloj je přesnější, než pražský.

Podle Špidlena to bude nejpřesnější orloj na světě, protože vše řídí počítač. "Byl jsem se podívat na pražském orloji, abych viděl, jak to dělali dřív, a pak jsme to udělali po svém moderní technologií. Oba tyto orloje mají společné to zobrazení. Mechanické funkce jsme řešili jinak a vše je řízené elektronikou,“ řekl Právu Špidlen. Astrolab má pět nezávislých motorů: pohyb slunce, zvěrokruh, kalendář, měsíc má dva pohyby, proto ho řídí dva motory.

Orloj stál 130 tisíc eur (asi 3,3 milónu korun). Obec získala peníze hlavně od sponzorů. Stará Bystrica s 2700 obyvateli má ambice stát se centrem letní turistiky v oblasti. Orloj bude určitě velkým lákadlem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám