Hlavní obsah

Britové vyšetřují brutální zneužívání vězněných Iráčanů

Novinky, Tomáš Reiner

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

V Londýně začalo veřejné vyšetřování smrti Bahá Músy, Iráčana, který po výsleších zemřel v britské vazbě na následky mnohačetných zranění. Porota v pondělí zhlédla videozáznam, na němž britští vojáci slovně napadají irácké vězně s kápěmi přes hlavy. Armáda ale čelí mnohem závažnějším nařčením. Britové údajně nutili zadržené Iráčany tancovat ve stylu Michaela Jacksona.

Foto: Profimedia.cz

Britští vojáci u Basry na archivním snímku

Článek

Músá byl spolu s dalšími zatčen v hotelu v Basře v roce 2003 a zemřel pár hodin nato. Vyšetřování okolností jeho smrti a způsob zacházení se zadržovanými ze strany britských armádních příslušníků povede Sir William Gage.

Iráčané si stěžovali, že je Britové bili, močili na ně, strkali jim hlavy do toalety, nutili tancovat jako Michael Jackson, nebo ležet s hlavou v díře plné exkrementů. Jeden z nich tvrdí, že mu generátor, u něhož byl držen, popálil tvář. Vojáci se prý dokonce snažili aranžovat nářky zajatců do jednoho celku.

Snímek, který vyšetřovatelé viděli v pondělí, zachytil také desátníka Donalda Paynea, který byl za nehumánní zacházení a slovní napadání zadržovaných v roce 2007 odsouzen na rok vězení a propuštěn ze služby.

Vyšetřování potrvá asi rok, pouze zahajovací řeč Gerarda Eliase hájícího poškozenou stranu, zabere podle stanice BBC dva týdny.

Čím se bude porota zabývat
- způsoby a metody zadržování v dějinách britské armády
- co se stalo Músovi a dalším zadrženým
- výcvikem a velícími strukturami
- událostmi od března 2003 a doporučeními do budoucna

Zlomená žebra a nos

Músá byl zatčen v polovině září 2003 v hotelu Haitham v Basře, kde pracoval jako recepční. Britští vojáci v budově našli pušky, pistole a materiál použitelný k výrobě výbušnin. Zástupci hotelu tvrdili, že zbraně měly sloužit k zajištění bezpečnosti zaměstnanců, Músa a devět dalších lidí byl nicméně zadržen pro podezření z napojení na povstalce.

O dva dny později byl mrtvý. Pitva prokázala zadušení a nejméně 93 zranění na těle, mezi nimi zlomená žebra a nos. 

Případ vyšetřovala britská vojenská policie. Ze sedmi podezřelých vojáků nakonec dostal trest jen Payne. Polní soud ale podle BBC prokázal nejednotnost názorů na to, zda techniky zadržování před výslechem, jako držení těla v nepříjemných pozicích dlouhé minuty nebo hodiny či zapovězení spánku, jsou zákonné anebo nikoliv. Podle žaloby je zakazují metody Ženevské úmluvy, vojáci ovšem přiznávali, že jich v Basře hojně využívali. 

Sled událostí

14. září 2003 - Bahá Músá a devět dalších Iráčanů byli zatčeni v hotelu Haitham v Basře britskými vojáky.

16. září 2003 - Músá umírá ve vazbě na mnohočetná zranění.

30. dubna 2007 - Desátník Donald Payne odsouzen na rok vězení a propuštěn z armády za nehumánní zacházení se zadržovanými civilisty.

27. března 2008 - Britské ministerstvo obrany přiznává případě Músy a dalších porušení práv.

14. května 2008 - Ministr obrany Des Browne oznámil veřejné vyšetřování Músovy smrti.

10. července 2008 - Ministerstvo zneužitým vězňům vyplácí 2,83 miliónu liber.

13. července 2009 - V Londýně začíná veřejné vyšetřování.

Britské ministerstvo obrany loni Músově rodině a dalším devíti zadržovaným mužům vyplatilo odškodné ve výši 2,83 miliónu liber (přes 80 miliónů korun). Téměř všichni britští vojáci se s počátkem léta z Iráku stáhli. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám