Hlavní obsah

Dvě lodě se srazily v průlivu mezi Švédskem a Dánskem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kodaň/Malmö

Dvě lodě se srazily v pátek odpoledne v Öresundské úžině Baltského moře mezi Švédskem a Dánskem v bezprostřední blízkosti Öresundského mostu spojujícího obě severské země. Obě lodě byly dlouhé téměř 100 metrů, měly výtlak kolem 7000 tun. Při nehodě nebyl nikdo zraněn. Podle švédského deníku Svenska Dagbladet převážela jedna z postižených lodí uranovou rudu v surovém stavu.

Článek

Loď s uranem je registrována na Maltě a po kolizi skončila v dánském přístavu u Kodaně s výrazně poškozeným bokem. Druhá loď registrovaná v Norsku najela po nárazu na mělčinu.

Podle dánských úřadů v oblasti nehrozí žádný únik radiace ani jiné nebezpečí obyvatelstvu. "Náklad není nebezpečný, převážená uranová ruda je radioaktivní jen málo. Nebezpečí nehrozí ani v případě, že by se tento uran dostal do kontaktu s vodou," řekl dánským médiím Carsten Israelsson z Dánského státního institutu pro ochranu před radioaktivním zářením.

Také Terje Haaland z dánské odbočky Greenpeace tuto informaci potvrdil. Bok dotyčné lodi navíc není poškozen přímo ve stejné výšce, kde je uložena uranová ruda.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám