Hlavní obsah

Chorvatský premiér překvapivě složil funkci a končí s politikou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Záhřeb

Předseda chorvatské vlády Ivo Sanader ve středu podal demisi. Šestapadesátiletý politik se současně vzdal i vedení vládní strany Chorvatské demokratické společenství a nebude se ucházet ani o prezidentské křeslo. Podle chorvatské ústavy znamená odstoupení premiéra zároveň rezignaci celé vlády.

Foto: Nicola Solic, Reuters

Ivo Sanader oznamuje odchod z politiky

Článek

"Rozhodl jsem se stáhnout z aktivní politiky a neucházet se o funkci prezidenta," prohlásil Sanader před novináři. Zdůvodnil to osobními důvody.

"Svou práci jsem udělal, můj politický život právě skončil," dodal.

Jeho krok je nečekaný, protože se chtěl příští rok ucházet o post prezidenta. Odmítl přitom, že by na vině bylo zdraví. Spekuluje se, že by to mohlo být kvůli zablokovaným jednáním o vstupu Chorvatska do EU, protože se nepodařilo vyřešit hraniční spor se Slovinskem. Za klíčové cíle své politiky považoval, aby vstoupilo Chorvatsko do NATO, k čemuž došlo v dubnu, a do EU.

Chorvatsko navíc čelí zhoršující se ekonomické situaci, HDP kleslo podle agentury AP v prvním čtvrtletí o 6,7 procenta, což je nejhorší výsledek za posledních deset let.

Za svého nástupce chorvatskému prezidentovi Stjepanu Mesičovi zřejmě doporučí místopředsedkyni vlády Jadranku Kosorovou, spekulují média.

Sanader zůstával navzdory všem turbulencím na chorvatské politické scéně relativně populární. Jeho krok proto přijala média s překvapením, přičemž se domnívají, že za jeho rozhodnutím mohou být úmrtí rodinného příslušníka, nebo zatím neodhalené problémové veřejné zakázky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám