Hlavní obsah

V Rusku skončí všechny herny a kasina

Novinky, Tomáš Reiner

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

V Rusku ve středu zavřou všechny herny a kasina. Dobrá zpráva pro odpůrce hazardu má ovšem hořkou příchuť - o práci přijdou desítky tisíc lidí, napsal list The New York Times.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Kreml o uzavření heren rozhodl bez ohledu na ekonomickou krizi a jejich provozovatelům nabídl možnost přesunout se do čtyř regionů daleko od hlavního města. Ti zatím na stěhování nejsou připraveni, a je tedy jisté, že žádné kasino v Rusku v příštích letech neotevřou.

Příslušný zákon pro ukončení postsovětského jevu v Rusku připravil v roce 2006 tehdejší prezident a nynější premiér Vladimir Putin. Útokem na hráčský průmysl chtěl zasáhnout proti mafiánům, kteří jeho prostřednictvím prali peníze. Hazard byl v Rusku téměř bez regulí a licenci k provozování herny dostal v podstatě každý a za velmi malý poplatek.

Zástupci hráčského průmyslu navrhovali namísto zákazu zostřit pravidla provozu. Argumentovali, že herny a kasina ročně do státní pokladny přispívají v přepočtu 20 miliardami korun a zaměstnávají přes 400 000 lidí, kteří přijdou od 1. července o práci. Vláda však tvrdí, že jde o 60 000 lidí.

Jenom v Moskvě jsou ale čtyři desítky kasin, přičemž provozovatel některých z nich, britský vystěhovalec Michael Boettcher nedávno uvedl, že jeho společnost Storm International zaměstnává 6000 lidí.

Ruská vláda od středy povoluje kasina jen v Altajské oblasti poblíž hranice se Severní Koreou a Čínou, v okolí Azovského moře a v kaliningradské enklávě u Polska a Litvy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám