Hlavní obsah

Většina východních Němců vidí bývalou NDR pozitivně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Většina východních Němců posuzuje bývalou NDR, stát vytvořený komunisty, pozitivně. Vyplývá to z reprezentativního průzkumu ústavu Emnid pro spolkovou vládu, který v pátek zveřejnil deník Berliner Zeitung.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Podle tohoto zdroje zastává 49 procent obyvatel "nových" spolkových zemí názor, že NDR měla "více dobrých než špatných stránek". Dalších osm procent se dokonce domnívá, že se "tehdy" žilo šťastněji než dnes.

U dotázaných západních Němců naproti tomu dopadla bývalá NDR podstatně hůř. Vývoj po pádu Berlínské zdi je na východě Německa hodnocen spíš negativně, na západě naproti tomu spíš pozitivně, píše list.

Obdobná debata přitom pokračuje i v politických kruzích na zemské úrovni. Premiér Meklenburska-Předního Pomořanska, sociální demokrat Erwin Sellering, se nedávno nechal slyšet, že "je třeba bez předsudků nahlédnout, co na NDR bylo dobré".

Vyvolal tím bouřlivou reakci jiného sociálního demokrata, šéfa durynské organizace strany Christopha Matschieho, který kolegova slova označil za "zamlžování faktů". "NDR byla státem bezpráví," zdůraznil Matschie. Selleringa se však zastal místopředseda Spolkového sněmu za SPD Wolfgang Thierse, který se vyslovil pro "diferencovanou debatu" k dějinám NDR, napsal Berliner Zeitung.

Anketa

Myslíte si, že se v komunistickém Československu žilo šťastněji než dnes?
Ano
37,8 %
Ne
56 %
Je to stejné bez ohledu na režim
3,8 %
Nevím
2,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 5107 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám