Hlavní obsah

V Evropské unii začaly parlamentní volby

Novinky, Tomáš Reiner

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn/Amsterdam

V prvních dvou zemích Evropské unie ve čtvrtek začaly volby do europarlamentu, jednoho z největších legislativních orgánů na světě. Jako první z 27 národů unie mají možnost jít k urnám Britové a Nizozemci. Volby potrvají do neděle.

Foto: Tomáš Reiner, Novinky

Evropský parlament ve Štrasburku

Článek

Ačkoliv je oprávněno volit rekordní množství více než 375 miliónů lidí, voličská účast zřejmě ohromující nebude. V roce 2004 volilo zhruba 45 procent lidí. Napříč unií, Českou republiku nevyjímaje, jsou nicméně volby barometrem postojů v době ekonomické recese.

Průzkumy naznačily, že voliče často nezajímají celoevropské otázky a jejich volbu by spíše mohly ovlivnit potíže na domácí politické scéně. Ne jinak tomu může být právě v Británii, kde by z finančního skandálu poslanců z vládnoucí labouristické i opoziční strany mohly ve volbách netradičně vytěžit malé strany.

V Evropském parlamentu je 736 křesel a jednotlivé členské země v něm jsou zastoupeny v poměru k počtu obyvatel. Nejvíce zástupců - 99 - má tedy Německo, nejméně Malta, která zvolí pět poslanců. Česká republika má 22 europoslanců a své zástupce bude volit v pátek a sobotu.

Nově zvolení poslanci se stanou členy evropské instituce, která přijímá normy a zákony týkající se nejrozličnějších oblastí od kvality ovzduší po ceny za volání mobilními telefony.

Anketa

Půjdete volit do Evropského parlamentu?
Ano
62,1 %
Ne
34 %
Nevím
3,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 10022 čtenářů.

ZÁKLADNÍ FAKTA

  • 495 miliónů občanů EU
  • 375 miliónů voličů
  • 36 miliónů prvovoličů
  • 27 členských států
  • volební účast 43 procent
Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám