Hlavní obsah

Němci se teď prezidentky nejspíš nedočkají

Právo, Vladimír Plesník (Berlín)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Ještě před týdnem vše nasvědčovalo, že kormidlo německé politiky budou pevně svírat ženy. Po bok Angely Merkelové, první kancléřky v dějinách, se mohla postavit první prezidentka. Před dnešním rozhodnutím zbyla z této naděje jen hromada střepů.

Článek

Souboj mezi dvěma protikladnými osobnostmi, kdo se nastěhuje do paláce Bellevue v berlínské čtvrti Tiergarten, přinese s největší pravděpodobností opakování výsledku z roku 2004. Noblesní, poněkud suchopárný a elitářský exšéf Mezinárodního měnového fondu porazí charismatickou, v nejlepším slova smyslu lidovou exrektorku. Většina ze 612 poslanců Spolkového sněmu a stejného počtu volitelů z 16 spolkovými zeměmi se přiklání k Horstu Köhlerovi (66) na úkor Gesine Schwanové (66).

Stane se tak v tajném hlasování v den 60. výročí přijetí ústavy. V roce 2004 osmnáct Köhlerových volitelů přeběhlo. Dnes se čeká opak.

Dvakrát si uškodila

„Neříkám, že vyhraju, ale možné je všechno,“ opakovala žena s neposednými blond kadeřemi nominovaná SPD. Mezi škrobenými, upjatými politiky působí jako zjevení. Dokáže výborně komunikovat, vysvětlovat, vyhledává polemiky. „Nestavím na tom, že jsem žena. Angela Merkelová to také nedělala. Říkám jen, že ženy se k vládnutí hodí víc než muži. Problémy nehrotíme, moderujeme je,“ řekla Právu.

Zatímco „obhájce titulu“, jak napsal týdeník Der Spiegel, se „tvářil, jako by neměl protikandidátku“, Schwanová neúnavně křižovala zemí. „Ráda bych lidi přesvědčila, že prezidentování je trochu víc než jen recepce a přestřihávání pásek,“ upozorňovala.

Dopustila se přitom dvou výroků, jež konzervativní tábor, část médií i SPD okamžitě vyhodnotily jako přešlapy. Nejprve varovala před sociálními nepokoji kvůli krizi. Köhler jí vytkl, že šíří paniku. Minulý týden pak odmítla označit NDR za bezprávní stát. „Takový pojem budí dojem, že vše, co se tam odehrávalo, bylo bezpráví. I když NDR rozhodně nesnese označení právní stát, tak daleko bych s jejím hodnocením nezacházela,“ podotkla.

SPD? Zas se hádá

Nynější hlava státu podporovaná konzervativním blokem CDU/CSU, liberální FDP a Svobodnými voliči, se může spolehnout na tradiční rozhádanost SPD. Její špičky zprvu dlouho koketovaly s podporou Köhlera. Mimo jiné proto, že spokojenost s tím, jak si vede, vyjadřuje až 69 procent Němců. Ani pak se bezvýhradně nepostavily za svou kandidátku.

Vyzyvatelka kromě přízně Zelených nepohrdala možnými hlasy Levice. Ta sice staví do prvního kola vlastního kandidáta – Petera Sodanna (72), herce proslaveného rolí komisaře v krimiseriálu Místo činu. Jeho vyhlídky, stejně jako ultrapravicového písničkáře Franka Rennickeho (44), jsou ale zanedbatelné, a volitelé Levice se v dalším kole mohli přimknout ke Schwanové. Aby však mohla pomýšlet na úspěch, musela by mít v kapse za všech okolností hlasy mateřské strany. Dnešek ukáže, zda tomu tak skutečně je.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám