Hlavní obsah

Britská sněmovna poprvé po 367 letech suspendovala dva lordy

Novinky, Tomáš Reiner

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Britská Sněmovna lordů ve středu suspendovala dva své členy kvůli nařčením z korupce. Od roku 1642 je to poprvé, co byl nějakému lordovi zakázán vstup do horní komory britského parlamentu.

Foto: Profimedia.cz

Lord Taylor z Blackburnu

Článek

Lordové Taylor z Blackburnu a Truscott údajně na setkání s byznysmeny souhlasili, že se za peníze prosadí změny v navrhovaném daňovém zákonu. Netušili, že jednají s novináři z listu The Sunday Times, kteří se jen vydávali za podnikatele ze zahraničí s plánem otevřít v Británii nové obchodní řetězce.

Tajné záznamy zachytily lorda Truscotta, někdejšího ministra pro energetiku, jak mluví o platbě ve výši 72 000 liber, zatímco Taylor žádal o 120 000. Lordi slibovali, že použijí svůj vliv u lobbistů a ministrů. K předávce peněz už nedošlo.

Stíháni nebudou

Dvojice byla mezi čtyřmi lordy, kteří byli v souvislosti s případem vyšetřováni. Minulý týden sněmovní komise rozhodla, že Truscott projevil ochotu ke korupčnímu jednání a zneužití pravomocí.

Truscott verdikt nazval pomlouvačným a nactiutrhačným. Taylor zase tvrdil, že věděl, že jedná s reportéry a že před nimi schválně přeháněl, aby vyšla pravda najevo. Komise shledala jeho výpověď plnou rozporů a rozhodla, že také on porušil pravidla.

Zbylí dva vyšetřovaní, lord Moonie a lord Snape, byli očištěni.

Dvojice suspendovaných zákonodárců nebude trestně stíhána. Oba muži nesmí do parlamentu až do jeho listopadového zasedání. Titulu by je mohla zbavit jedině královna.

O historickém zákazu bylo rozhodnuto jen den poté, co předseda Sněmovny reprezentantů Michael Martin oznámil kvůli zneužívání náhrad poslanci svou rezignaci. Je to první odstoupení předsedajícího za více než 300 let. Premiér Gordon Brown v souvislosti se skandálem kolem náhrad plánuje změnit staletá pravidla jejich proplácení. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám