Hlavní obsah

HIV po Evropě šíří turisté jezdící do Středomoří

Novinky, Tomáš Reiner

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Na šíření smrtícího viru HIV po Evropě se výraznou měrou podílejí turisté navštěvující středomořské země. Uvedl to mezinárodní tým vědců v žurnále Retrovirology, z něhož citovala BBC.

Článek

Vědci mapovali šíření nákazy po starém kontinentě analýzou vzorků ze 17 evropských zemí. Z jejich zkoumání vyplývá, že největšími "vývozci“ HIV jsou Řecko, Portugalsko, Španělsko a Srbsko. Následují Izrael, Norsko, Nizozemsko, Švédsko a Švýcarsko, zatímco do zemí jako Rakousko, Belgie, Dánsko, Německo a Lucembursko je virus "přivážen“.

"Oblíbené turistické destinace jako Řecko, Portugalsko a Španělsko pravděpodobně šíří HIV prostřednictvím turistů, kteří se nakazí během dovolené,“ řekl šéf výzkumníků Dimitrios Paraskevis z aténské univerzity. Jen v případě Srbska je to jiné, neboť odtamtud virus vyvážejí hlavně místní lidé.

"Viry migrují s cestujícími a zdravotnické programy jednotlivých zemích by se tudíž neměly zaměřovat jen na domácí obyvatelstvo, ale prevence by měla být zacílena i na přistěhovalce, cestovatele a turisty, kteří jsou významnými zdroji a cíli HIV,“ dodal Paraskevis.

Výzkum se zabýval nejběžnějším druhem HIV, tzv. HIV-1 subtypem B.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

HIV

 Virus HIV (z angl. Human Immunodeficiency Virus, virus lidské imunitní nedostatečnosti) způsobuje nemoc AIDS z anglického výrazu pro "syndrom získané imunitní nedostatečnosti".

Přenáší se zejména při sexuálním styku a krví. Běžný kontakt s nakaženou osobou nepředstavuje žádné riziko.

Reklama

Výběr článků

Načítám