Hlavní obsah

Unesený bosenský exprezident Jelavić na svobodě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Záhřeb/Sarajevo

Bývalý chorvatský člen tříčlenného předsednictva Bosny a Hercegoviny Ante Jelavić, kterého ve čtvrtek v Záhřebu unesli neznámí pachatelé, je v pořádku na svobodě. Napsal to chorvatský zpravodajský web javno.com.

Článek

Únosci, kteří jsou údajně z Hercegoviny, propustili Jelaviče za zatím nejasných okolností. Podle javno.com nebyla jeho svoboda vyměněna za požadované výkupné jeden milion eur (asi 28 milionů korun). Propuštění potvrdil serveru Jelavičův blízký známý.

Jelavić byl údajně unesen ve středu odpoledne u záhřebského hotelu International, nedaleko kterého bydlí. Ještě té noci telefonicky oznámil své rodině, že byl unesen a že únosci požadují výkupné. Jelavić byl zřejmě odvlečen do sousední Bosny. Příbuzné prý kontaktoval z Jablanice na severu Hercegoviny. Toto město se nachází mezi Mostarem a Sarajevem.

Jelavić překročil hranice zpět do Chorvatska kolem 18:00 SELČ, ihned poté kontaktoval svou rodinu a požádal tamní policii o schůzku.

Jelavić byl chorvatský zástupce v předsednictvu Bosny a Hercegoviny do roku 2001. Z funkce jej odvolal v roce 2001 tehdejší vysoký představitel mezinárodního společenství v Bosně Wolfgang Petritsch. Petritsch tak využil své pravomoci zbavit úřadu každého politika, který bránil naplňování daytonských mírových dohod, jež ukončily bosenský konflikt (1992-95).
Jelavić byl v Sarajevu v roce 2005 odsouzen za zpronevěru veřejných finančních prostředků k deseti letům vězení. Uprchl však do Chorvatska, které jej jako chorvatského občana do Bosny nechtělo vydat.

Reklama

Výběr článků

Načítám