Hlavní obsah

Francie vyplatí náhrady obětem jaderných zkoušek

Novinky, DPA, ČTK, BBC, Tomáš Reiner

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž

Francie vyplatí odškodné lidem, kterým poškodily zdraví testy jaderných zbraní v posledních třech desetiletích. V rozhovoru pro úterní vydání deníku Le Figaro to sdělil ministr obrany Hervé Morin.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Kompenzace by se měly týkat asi 150 000 lidí a vláda na ně zatím vyčlenila deset miliónů eur (téměř 270 000 000 korun). Jednotlivé případy má posoudit lékařská komise. Morin neuvedl, jakou částku by jednotlivci dostali.

Francie v letech 1966 až 1996 vykonala přes 200 nukleárních zkoušek, nejprve v Alžírsku, pak ve Francouzské Polynésii. Atmosférické zkoušky byly zastaveny v roce 1974, poté již následovaly pouze podzemní a podmořské testy.

Paříž dříve neuznávala negativní dopad zkoušek na zdraví lidí a stížnosti z řad vojenských i civilních zaměstnanců přítomných u testů odmítala. „Vláda dlouho věřila, že připuštění kompenzací by ohrozilo velmi důležité snahy Francie mít spolehlivou jadernou ochranu. Teď je čas, aby Francie naslouchala svému svědomí,“ řekl Morin.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám