Hlavní obsah

Klausovo chování dokazuje, že by předsednictví EU nemělo rotovat, píše Guardian

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Evropská unie by se měla zříci půlroční rotace svého předsedy, píše v úterním komentáři nazvaném Václav Klaus, Čech k ničemu britský list The Guardian. Podle něj výroky českého prezidenta jasně ukazují, že demokratické střídání předsednictví není vhodné. Klause vidí jako člověka, který torpéduje klíčové snahy EU pomoci bankám a omezit emise.

Foto: Chip East, Reuters

Václav Klaus hovoří na klimatické konferenci.

Článek

"Tváří v tvář nejhorší finanční krizi století Václav Klaus kritizoval plán na záchranu evropských bank jako neodpovědný protekcionismus. Tváří v tvář přibývajícím důkazům toho, že vědci podcenili klimatickou změnu, řekl Václav Klaus na konferenci popíračů změny klimatu, že Evropa příliš panikaří," napsal The Guardian.

"Český prezident ukazuje cestu příkladem, ale ne tak, jak zamýšlí. Muž, jehož země zastává střídavé předsednictví EU, přináší nejlepší možné argumenty pro to, aby se s touto úctyhodnou liberální praxí přestalo," napsal deník v komentáři.

"Jestli toto je vedení, tak se křeslo rotujícího předsednictví nemůže točit příliš rychle. A ještě lépe - ustavme stálého předsedu EU. Václav Klaus nemůže tuto myšlenku podpořit přesvědčivěji." Podle The Guardian si "Evropská unie nemůže dovolit luxus amatérských hlasů, natož populistických, euroskeptických liberálů, jako je Václav Klaus".

Proč tolerovat Klause, píše list

The Guardian zdůraznil, že na summitu v Kodani, kde se bude jednat o nástupci kjótského protokolu o ochraně klimatu, bude obtížné dosáhnout dohody. "Bude klíčové, aby unie, která patří při hledání nástupce Kjóta k progresivnímu křídlu, mluvila jedním hlasem. Proč by měla tolerovat představitele - jakkoli symbolického a přechodného -, jehož předsudky jsou v naprostém rozporu s její klíčovou politikou?" zeptal se The Guardian.

List připomíná, že unie již tak obtížně dosahuje konsensu. Připomněl odmítnutí maďarského návrhu na záchranný plán pro východoevropské země ze strany německé kancléřky Angely Merkelové, odmítnutí eurozóny uvolnit pravidla pro přijetí eura či spory mezi Francií a Británií kolem protekcionismu.

Pokud bude unie takto pokračovat, hrozí ji reálně rozštěpení, napsal list a podpořil výroky britského ministra zahraničí Davida Milibanda, který vyzval euroskeptiky, aby přestali útočit na fiktivního strašáka federálního státu. "Správně zdůraznil, že nemohou mít obojí - chtít jednotný trh a současně být proti institucím, které dbají na dodržování pravidel hry."

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám