Hlavní obsah

Nizozemská policie našla desítky let zmizelé obrazy Renoira a Pissara

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

HAAG

Nizozemská policie našla osm velmi cenných obrazů, včetně děl Renoira a Pissara, které byly ukradeny před 22 lety z galerie v Maastrichtu. Informovala o tom agentura AP a zpravodajský server BBC.

Foto: Profimedia.cz

Policie už zadržela v kauze zmizelých obrazů tři podezřelé. Ilustrační foto

Článek

Nizozemská prokuratura oznámila, že v této souvislosti byly zadrženy tři podezřelé osoby. Jejich totožnost neprozradila, uvedla jen, že jde o 45letého Němce žijícího v Dubaji, o jeho 62letou matku a o dalšího, 67letého muže.

Obrazy z 17. a 19. století byly ukradeny v roce 1987 z Noortmanovy galerie v Maastrichtu na jihu Nizozemska.

Podle zprávy prokuratury policie obrazy vystopovala v městech Valkenburg a Walem na jihu země poté, co byl učiněn pokus prodat je pojišťovací společnosti, která za díla po jejich ukradení zaplatila pět miliónů guldenů (téměř 63 miliónů korun). Některé z obrazů byly nalezeny zvrásněné nebo jinak vážně poničené.

Podezřelé čeká soud v pondělí

Podezřelí stanou v pondělí před soudem. Vyšetřování by mělo odhalit, kde byly obrazy od krádeže v roce 1987 ukryty.

Ukradenými obrazy ze 17. století byla díla Davida Tenierse, Willem van de Veldeho and Jan Brueghela mladšího, díla z 19. století pocházela od Evy Gonzalesové, Pierra Augusta Renoira, Camilla Pissarra a Paula Desire Trouilleberta.

Reklama

Výběr článků

Načítám