Hlavní obsah

V Kosovu zabíjí uran z bomb NATO, tvrdí srbští lékaři

Právo, los
KOSOVSKÁ MITROVICA

V některých oblastech Kosova prudce stoupl počet onemocnění rakovinou. Podle některých zdravotníků jde o následek bombardování tehdejší Jugoslávie z roku 1999, při němž americká a britská armáda nasadila proti Srbům bomby s ochuzeným uranem (DU).

Foto: Profimedia.cz

Americký bombardér nad kosovským územím

Článek

V některých oblastech Kosova vzrostl v posledních deseti letech počet závažných onemocnění včetně rakoviny o 200 procent, tvrdí organizace Milosrdný anděl působící v Kosovské Mitrovici. „Byli jsme šokováni množstvím mladých lidí, kteří k nám přicházejí žádat o pomoc,“ řekl podle italské agentury AKI doktor Nebojša Sabljak, ředitel srbské organizace pojmenované podle krycího názvu tehdejší letecké operace NATO.

Osmdesát procent pacientů má údajně shodné problémy: rychle hubnou, jsou vyčerpaní a plivou krev. V mnoha případech jde o bývalé vojáky, z nichž řada už zemřela. Sabljak nepochybuje, že vše má na svědomí radiace z DU.

OSN: Neškodí, ale...

Ochuzený uran zvyšuje tíhu bomb, a tím i jejich průraznost. NATO přiznalo, že v Kosovu DU nasadilo. Studie zatím jednoznačně neprokázaly rakovinotvorné vlastnosti této munice a experti NATO jakoukoli spojitost s použitím DU opakovaně odmítli.

Italská média ale podle AKI napsala, že z vojáků vyslaných před deseti lety Římem do mise v Kosovu zemřelo už 45 lidí a 515 jich trpí rakovinou. Také další evropské země, včetně Francie, Nizozemska, Španělska, Belgie a Portugalska, hlásily zvýšený výskyt rakoviny v řadách svých vojáků; pro tyto potíže se pak vžilo pojmenování balkánský syndrom.

Zpráva Programu OSN na ochranu životního prostředí (UNEP) v roce 2001 oznámila, že znečištění Kosova uranem je nízké. Výkonný ředitel UNEP Klaus Töpfer tehdy řekl, že „tyto vědecké výsledky by měly uklidnit osoby žijící nebo pracující v Kosovu“. Zároveň však ale doporučil přijmout „některá bezpečnostní opatření, neboť není známo, jak se bude ochuzený uran chovat v přírodě v budoucnu“.

Sabljak nyní tvrdí, že situace v Kosovu nabrala hrozivých rozměrů a OSN by ji měla znovu prošteřit.

DU zkoušela i čs. armáda

Uranovou munici nasadila americká armáda v masovém měřítku proti Iráku už během války v Zálivu v roce 1991. Bagdád pak tvrdil, že v Iráku vzrostl počet onemocnění rakovinou a různých genetických deformací, které před válkou v zemi neexistovaly. Tamní lékaři prý zaznamenali přítomnost uranu v moči, krvi a spermatu řady Iráčanů.

Československá armáda v letech 1980-89 vyvíjela a testovala munici obsahující ochuzený uran. Nikdy ji však údajně nezavedla do výzbroje a po pádu komunismu byly zbytky zlikvidovány ve starých dolech na Slovensku.     

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám