Hlavní obsah

Naštvaní slovenští poslanci odmítli jednat s Maďary

Právo, ivi (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRATISLAVA
Aktualizováno

Delegace výboru pro lidská práva slovenského parlamentu odjela v pondělí z Budapešti s nepořízenou. Slovenské poslance nechali podle agentury TASR jejich maďarští kolegové čekat 45 minut na chodbě. Uraženi poslanci opustili budovu maďarského parlamentu.

Článek

Kromě samotného čekání se však slovenským poslancům nelíbila ještě jedna věc. Parlamentní výbor pro lidská práva maďarského parlamentu totiž údajně chtěl zařadit na program jednání se slovenskými poslanci promítání zásahu slovenské policie proti maďarským fanouškům na fotbalovém utkání v Dunajské Stredě z 1. listopadu 2008.

Slovenská delegace to důrazně odmítla. Podle předsedy výboru slovenského parlamentu László Nagye tak byla slovenská delegace postavena před neřešitelnou situaci.

Předseda výboru pro lidská práva maďarského parlamentu Zoltán Balogh za opoziční stranu FIDESZ se pokusil slovenské poslance přemluvit, aby zůstali. Slovenský poslanec František Mikloško to důrazně odmítl a prohlásil, že za těchto podmínek jednat nebudou a okamžitě odjíždějí.

Vztahy zostřil zákrok na fotbale

Pokud bude slovensko-maďarský dialog přerušený, plnou odpovědnost ponese opoziční strana FIDESZ. Uvedla to předsedkyně maďarského parlamentu Katalin Sziliová po odjezdu slovenských poslanců. "Je politováníhodné, že stranické zájmy byly povýšeny nad zájmy země," konstatovala Sziliová.

Maďarská strana považuje zákrok policie v Dunajské Stredě za neadekvátní. Slovenská policie tvrdí, že zásah byl přiměřený. Zásah policie vyvolal demonstrace před slovenským velvyslanectvím v Budapešti, kde extrémisté spálili slovenskou vlajku. Členové polovojenské Maďarské gardy následně blokovali hraniční přechody se Slovenskem. Napjatou situaci museli řešit premiéři obou zemí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám