Hlavní obsah

V čele Islandu může stanout první lesbická premiérka

Novinky, CNN, BBC,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

REYKJAVÍK
Aktualizováno

Prozatímní sociálnědemokratickou vládu na Islandu povede dosavadní ministryně sociálních věcí Johanna Sigurdardóttir. Její nominaci přivítali aktivisté usilující o rovnoprávnost homosexuálů, stane-li v čele Islandu, bude prvním premiérem na světě, který by byl homosexuálně orientován.

Foto: Ints Kalnins , Reuters

Islandská ministryně sociálních věcí Johanna Sigurdardottir

Článek

Šestašedesátiletá Sigurdardóttir má velkou šanci stanout v čele země, pokud uspějí rozhovory její sociálnědemokratické strany s dalšími možnými partnery, ať už do koalice, nebo pro podporu menšinové vlády. Jedná především s Levicovou stranou zelených. Dohoda se očekává během soboty.

Jestliže jednání uspějí, vystřídá dosavadního premiéra Geira Haardeho, který v pondělí podal demisi kvůli bankovní krizi, jež loni na podzim postihla jeho zemi. Island by dosavadní ministryně sociálních věcí vedla až do předčasných voleb nově naplánovaných na 25. dubna místo 9. května.

Sigurdardóttir je zkušenou matadorkou islandské politické scény, poslankyní je více než třicet let a dvakrát byla ministryní sociálních věcí. Jedenáct let také pracovala u aerolinií a jako členka odborové organizace palubního personálu bojovala o jeho lepší postavení.

V případě dohody strany by se stala první islandskou premiérkou, nebyla by však první ženou ve vysoké státní funkci na Islandu, v jeho čele už stála v osmdesátých letech prezidentka Vigdis Finnbogadóttir.

Především by se ale stala první homosexuálně orientovanou předsedkyní vlády. Právě proto její jednání sledují aktivisté skupin bojujících za práva homosexuálů.

Sigurdardóttir se nijak netají svými lesbickými sklony, žije s 54letou dramatičkou Joninou Leosdóttir. Její sexuální orientace se ale projevila až později. Z předchozího manželství má dvě děti.

Island je podobně jako další skandinávské země velmi otevřený v otázkách sexuality.

Zelení mohou zdržet vstup Islandu do EU

Komisař EU pro rozšíření Olli Rehn v pátek uvedl, že Island by se mohl stát členem EU dříve, než se předpokládalo, a to už v roce 2011 stejně jako Chorvatsko. Záleží na tom, jak rychle splní požadavky z přístupových rozhovorů. Dvě třetiny jich už splnil, ovšem Levicová strana zelených může situaci zkomplikovat, protože je proti vstupu země do EU kvůli obavám ze změn politiky rybolovu. O vstupu do sedmadvacítky navíc musí rozhodnout referendum.

Zelení se navíc netají cílem vyhrát květnové předčasné volby, přestože i sociální demokraté bojují o úspěch. Požadují vyměnit guvernéra islandské banky, kterého viní, že přispěl k bankovní krizi.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám