Hlavní obsah

Po pádu bank skončila na Islandu kvůli krizi i vláda

– REYKJAVÍK
Novinky, CNN,

Islandská vládní koalice se v pondělí rozpadla. Premiér Geir Haarde oznámil, že podá demisi. Pád vlády přichází tři měsíce po krachu islandských bank a zhroucení islandské měny. Islanďané na demonstracích požadovali, aby vláda odstoupila. Poslední, sedmitisícový protest se konal v sobotu.

Foto: Ints Kalnins, Reuters

Islandský premiér Geir Haarde oznamuje demisi.

Článek

Vláda se ocitla v krizi během víkendu, přestože premiér souhlasil s vypsáním předčasných voleb. Ještě v neděli odstoupil sociálnědemokratický ministr obchodu Bjorgvin Sigurdsson, který přiznal částečnou odpovědnost za finanční problémy země. Zdůraznil však, že ji má mnohem více lidí a vládě se jako celku nepodařilo za tři měsíce od krize získat důvěru obyvatel.

Po jeho odchodu se sešli předsedové obou koaličních stran - sociální demokracie a Strany nezávislosti. Nenašli však řešení situace. "Opravdu lituji, že s touto koalicí nemůžeme spolupracovat. Věřím, že by dosáhla nejlepších výsledků," prohlásil premiér a šéf konzervativní Strany nezávislosti Haarde před parlamentem.

V pátek Haarde oznámil, že souhlasí s předčasnými volbami, a uvedl, že o místo předsedy strany usilovat nebude, protože má zhoubný nádor na jícnu. Volby by se podle něj mohly konat 9. května, tedy dva roky před řádným termínem.

Na Islandu v říjnu zkolabovaly přední banky a zhroutila se islandská koruna. Ostrovní republika stála na pokraji finančního bankrotu, který se podařilo odvrátit výraznými škrty ve státním rozpočtu a přijetím půjček od Mezinárodního měnového fondu. Už dostal 827 miliónů dolarů, a má dostat ještě 1,3 miliardy dolarů. Další 2,5 miliardy dolarů půjčí Islandu skandinávské země.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám