Hlavní obsah

Exministr potvrdil kupování hlasů slovenských poslanců

Právo, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRATISLAVA

Bývalá slovenská vláda premiéra Mikuláše Dzurindy si údajně v roce 2005 kupovala opoziční poslance aby se udržela při moci. V úterý to uvedl bývalý ministr spravedlnosti Daniel Lipšic. Narážel na dva poslance tehdy opoziční Lidové strany HZDS Vladimíra Mečiara, kteří nečekaně začali hlasovat s koaličními poslanci.

Článek

Poslanci HZDS Karol Džupa a Eduard Kolesár vystoupili v září 2005 z poslaneckého klubu a hlasovali s koaličními poslanci. "Nemůžeme dělat z lidí hlupáky a tvrdit, že u nich náhle došlo ke změně názoru," uvedl Lipšic.

Premiér Robert Fico označil Lipšicova slova za přiznání nejhoršího poklesku a vyzval generálního prokurátora, aby konal. "Pokud někdo kupuje poslance a otevřeně se k tomu přizná po třech letech, je to něco, co nemá obdoby," uvedl Fico na mimořádné tiskové konferenci.

Podle premiéra byla privatizace Slovenských elektráren natolik lukrativní, že tehdejší koalice neváhala přistoupit k tomuto kroku. "Pokud by se taková věc provalila v jiné zemi, tito politici by museli odejít z veřejného života," dodal Fico.

Expremiér Mikuláš Dzurinda tvrdí, že nemá co přiznávat. "Pokud pan Lipšic má co přiznávat, ať to přizná," reagoval. Lipšicovi vzkázal, že pokud má informace o kupování poslanců, je jeho povinností ohlásit to policii.

Reklama

Výběr článků

Načítám