Hlavní obsah

V Německu postavili dům z papíru, má změnit světové slumy

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

VÝMAR

Pracovníci při univerzitě Bauhaus ve východoněmeckém Výmaru postavili dům z papíru. Obydlí z lehkých a levných struktur by podle jeho tvůrců mohlo být efektivním prostředkem v boji proti chudobě a brzy by mohlo stát na každém chudinském předměstí po celé planetě, napsal server Spiegel Online.

Foto: Bruno Domingos, Reuters

Levné domky z papíru by mohly pomoct chudým lidem ze slumů.

Článek

„Naším cílem bylo od počátku vytvořit praktické, k životnímu prostředí ohleduplné a hlavně levné obytné prostory pro chudé slumy po celé Zemi,“ řekl Gerd Niemöller, spoluzakladatel švýcarské společnosti, která vlastní patent na celulózový materiál, z něhož jsou domky o výměře 36 metrů čtverečních vystavěny. Jejich cena bude méně než 100 000 korun.

Stavební materiál se inspiruje šestihrannou strukturou včelí plástve, jak je tomu u materiálů v letadlech či jinde, kde je důležitá malá hmotnost a velká odolnost. Namísto třeba hliníku je však u domků hmotou stavebních panelů papír napuštěný pryskyřicí. Je flexibilní, výborně izoluje a hodí se do oblastí s častými zemětřeseními.

O domky je velký zájem, napsal Spiegel Online s tím, že první čtvrti mají vyrůst v Zimbabwe za podpory humanitární organizace World Vision. Téměř 2 500 domů si objednala také Nigérie.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám