Hlavní obsah

Papež požehnal k Vánocům i česky, připomněl trpící národy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

VATIKÁN
Aktualizováno

Papež Benedikt XVI. ve svém vánočním požehnání Urbi et Orbi ve Vatikánu poslal vánoční blahopřání mimo jiné i v českém jazyce. "Narodil se vám Spasitel, radujte se," vzkázal papež. V požehnání připomněl i regiony světa, které sužují konflikty a kde lidé do budoucnosti hledí s nejistotou.

Článek

Počet jazyků papežova blahopřání se letos rozrostl na 64, oproti loňsku přibyla islandština. Požehnání v češtině následovalo přání ve slovenštině: "Milosti plné a radostné vianočné sviatky".

Z Betléma se šíří Světlo pro všechny

Vánoce jsou podle hlavy katolické církve svátky světla, které se do světa šíří z betlémské jeskyně, kde přišlo na svět božské dítě. "Ono samo je Světlem, které umožňuje chápat smysl a hodnotu naší existence a našich dějin," prohlásil papež před desítkami tisíc lidí, kteří se shromáždili na vatikánském náměstí Sv. Petra.

Ježíš se podle něj narodil pro všechny, pro židy i pohany, pro bohaté i chudé, pro blízké i vzdálené. V této souvislosti vyjádřil přání, aby se světlo z Betléma šířilo po Svaté zemi, neboť horizont pro Izraelce a Palestince se zatemňuje. Světlo se má podle něj šířit i okolních státech, které sužují konflikty, jmenoval Irák či Libanon. 

Již při půlnoční mši se Benedikt modlil, aby se mír opět vrátil do Betléma, palestinského města, kde se podle křesťanské tradice narodil Ježíš a které by papež mohl příští rok v květnu navštívit.

Světlo z Betléma má přinést naději hlavně dětem

"Po světle z Betléma touží v Africe obyvatelé Zimbabwe, kteří jsou již dlouho sevřeni politickou a sociální krizí, muži a ženy v Kongu, zejména v trýzněném regionu Kivu, v súdánském Darfúru a v Somálsku, jejichž nekonečné utrpení je tragickým důsledkem chybějící stability a pokoje," prohlásil papež v projevu.

"Toto Světlo očekávají především děti v těchto zemích a ve všech zemích, stižených nouzí, aby jejich budoucnosti byla vrácena naděje," uvedl nejvyšší představitel římskokatolické církve. Děti byly již jedním z hlavních témat jeho promluvy při půlnoční mši, kdy vyzval k pomoci těm, které jsou zbaveny rodičovské lásky a které jsou zneužívány.

Vánočního papežova požehnání z centrální lodžie svatopetrské baziliky se věřícím dostává již 75 let. Poselství a slavnostní požehnání na Boží hod vánoční se za tu dobu stalo pro věřící i nevěřící neodmyslitelnou součástí svátečního poledne.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám