Hlavní obsah

Princ Harry bude pilotem helikoptéry

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Prince Harry bude vycvičen na pilota vrtulníku, uvedl ve čtvrtek server BBC. Potvrdila to královská rodina s tím, že úspěšně zvládl čtyřtýdení kurs, který zjišťoval jeho talent a schopnosti létat. Výcvik zahájí princ Harry v lednu.

Foto: Kirsty Wigglesworth, Reuters

Princ Harry

Článek

Služba v letectvu má v královské rodině tradici. Harryho bratr princ William získal v dubnu pilotní odznak královského letectva RAF. Jejich otec princ Charles i jejich strýc Vévoda z Yorku také prodělali výcvik pilotů vrtulníků.

Princ Harry už má za sebou 13 hodin letů, v nichž prokázal, že je schopen usednout za páku kolektivu a ovládat helikoptéru. Pokud by úspěšně prodělal celý 16měsíční výcvik, mohl by pilotovat jeden ze tří typů armádních vrtulníků - buď stroje Gazelle a Lynx používané pro průzkum a přepravu menších skupin vojáků, nebo i bitevní Apache.

Pilotování vrtulníku je mnohem složitější než pilotování letadla. Důvodem je reakční moment rotoru, který vrtulník nese a který jej současně strhává na jednu stranu. Tento moment setrvačnosti se vyrovnává u strojů s jedním nosným rotorem pomocí vyrovnávacího rotoru. I tak ale má stroj tendenci rotovat. Pro řízení se používá kolektiv, jímž se ovládá stoupání, nožní řízení, jímž se řídí otáčení vrtulníku kolem svislé osy a cyklika pro nastavení směru letu (dopředný, boční nebo couvání).

Reklama

Související články

Princ Harry se vrátil z Afghánistánu domů

Princ Harry, mladší syn britského následníka trůnu prince Charlese, se v sobotu vrátil do vlasti z Afghánistánu, kde od poloviny prosince bojoval proti...

Výběr článků

Načítám