Hlavní obsah

Britská televize ukázala asistovanou sebevraždu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN
Aktualizováno

Britská televizní stanice Sky se ve středu večer odvysílala eutanazii amerického pacienta, který v roce 2006 ukončil svůj život na klinice ve švýcarském Curychu. Asistovaná sebevražda devětapadesátiletého Craiga Ewerta je součástí dokumentu Right to Die (Právo zemřít) oscarového režiséra Johna Zaritského. Proti záměru televize se zvedla vlna ostré kritiky.

Foto: HO-Sky TV , Reuters

Craig Ewert

Článek

Zatímco v Británii, kde Ewert žil, je eutanazie zakázaná, ve Švýcarsku zůstává legální a různé organizace zde asistovanou sebevraždu pacientům nabízejí. Ewert, který byl univerzitním profesorem a byl původem Američan, trpěl degenerativním onemocněním motorického systému. Zemřel na klinice vedené společností Dignitas, když vypil směs sedativ a sám si odpojil dýchací přístroj.

Televize Sky uvedla, že dokument poskytuje "poučný a výmluvný pohled" na tuto kontroverzní praktiku. Mnozí ale kanál kritizují jako bezohledný.

Nicméně vdova po Ewertovi uvedla, že je s filmem spokojená a jeho zveřejnění schvaluje. Manžel si to prý přál. "Když je smrt skrytá a soukromá, lidé nečelí svému strachu z ní. Nepřiznávají si, že se stane, neuvažují o ní, pokud jí nemusejí čelit," napsala Mary Ewertová.

„Jestli to udělám, zemřu, což jednou musím. Jestli to neudělám, zvolím v podstatě utrpení, které přenesu na rodinu, a pak smrt. To je více stresující a bolestivé.“ (Craig Ewert před svou smrtí)

I když sebevražda již není v Anglii a Walesu zločinem, napomáhání sebevraždě je. Trest může dosáhnout až 14 let vězení.

Na švýcarské klinice Dignitas dobrovolně odešlo ze života více než 100 Britů. Zatím však nebyli stíháni příbuzní žádného z nich. Asistovanou sebevraždu ve Švýcarsku zajišťují čtyři specializované organizace. Cizincům je otevřena právě Dignitas.

John Zaritsky dostal Oscara v roce 1983 za dokument Just Another Missing Kid (Další nezvěstné dítě).

EUTANAZIE

LEGALIZACE:

LEGALIZACE:Nizozemsko: eutanazie legalizována od dubna 2002

LEGALIZACE:Nizozemsko: eutanazie legalizována od dubna 2002Belgie: eutanazie legalizována od září 2002

Severní teritorium , Austrálie: od července 1996 byla povolena eutanazie u nemocných v posledním stádiu choroby; v březnu 1997 zákon australský parlament zrušil. Eutanázie stihly využít čtyři osoby.

Česká republika: Senátoři odmítli návrh zákona o eutanazii v září.

TOLERANCE:

TOLERANCE:Oregon, USA: lékař smí předepsat smrtelnou dávku léků pacientům, u nichž očekáváná délka života nepřesáhne půl roku

TOLERANCE:Oregon, USA: lékař smí předepsat smrtelnou dávku léků pacientům, u nichž očekáváná délka života nepřesáhne půl rokuKolumbie

Švýcarsko: za jistých podmínek povolena asistovaná sebevražda, kdy pacient sám provede několik úkonů. Pomáhat u ní může lékař, ale i laik.

TRESTNOST:

TRESTNOST:Španělsko: eutanazie trestána až 20 lety vězení

TRESTNOST:Španělsko: eutanazie trestána až 20 lety vězeníNěmecko: aktivní eutanazie (podání prostředku) je nezákonná, pasivní (přerušení léčby udržující pacienta na živu) je slučitelná se zákonem

Dánsko: pasivní eutanazie povolena

Reklama

Související články

Senátoři odmítli zákon o eutanázii

Senátoři odmítli návrh zákona o eutanázii, který předložila senátorka Václava Domšová (SNK ED). Sněmovně tak o něm jednat nebude. proti zákonu zvedlo ruku 38...

Výběr článků

Načítám