Hlavní obsah

V Kosovu začala mise Evropské unie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRIŠTINA

S několikaměsíčním zpožděním se začali v úterý v Kosovu rozmisťovat příslušníci policejní a bezpečnostní mise EU Eulex. Vystřídá deset let trvající mírovou misi OSN. EU bude dohlížet na fungování policie, soudů a celnic. Má také úřadům pomoci čelit korupci a organizovanému zločinu. Má pomáhat odhalovat válečné zločiny a pátrat po nezvěstných.

Článek

Příslušníci mise, v níž by v budoucnosti mělo působit na 1900 zahraničních představitelů, podporovaných tisícovkou místních, svou činnost provozují na celém území Kosova včetně Srby obývaných oblastí na severu. V rozdělené Kosovské Mitrovici dvacet členů mise Eulex vstoupilo do budovy soudu, která byla jedním z center jarních protestů.

Misi se dlouho nedařilo dojednat, výhrady měly obě strany. Bělehrad si prosadil, že mise neznamená automaticky uznání nezávislosti Kosova, a pak s ní souhlasil. Mnozí kosovští Srbové však jsou smutní, že odjíždějí také příslušníci mise OSN KFOR. Misi EU nedůvěřují, Unii nepovažují za nestrannou.

Výhrady má k misi i Priština, podle níž se Srbům příliš ustupovalo. Kosovští Albánci se obávají, že v budoucnu by mohlo být Kosovo rozděleno.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám