Hlavní obsah

V Británii zadrželi stínového ministra kvůli únikům informací z vnitra

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Britský konzervativní politik Damian Green, který je stínovým ministrem imigrace, byl ve čtvrtek zadržen britskou policí kvůli úniku informací z ministerstva vnitra. Vyslýchán byl devět hodin, poté byl propuštěn na kauci, informoval server BBC. Předseda konzervativců David Cameron jeho zadržení odsoudil a kritizoval použití nepřiměřené síly ze strany policie. Podle něj byl případ politicky motivován.

Článek

"Byl zadržen kvůli tomu, že zveřejnil informace, které si vláda nepřála zveřejnit,“ uvedl Cameron. Skutečnost, že byl vyšetřován vysoce postavený opoziční politik, označili konzervativci za stalinskou metodu. Podle konzervativců se na jeho zatýkání podílelo i protiteroristické komando.

Policie uvedla, že byl zadržen kvůli podezření ze snahy zneužít svého postavení. Svůj čin hájila jako správný, protože bránila únikům informací z ministerstva.

Green uvedl: "Žasl jsem, že jsem byl přes devět hodin zadržen kvůli tomu, že dělám svou práci. Mnohokrát jsem zveřejnil informace, které chtěla vláda udržet v tajnosti.“

Na ministerstvu byl před deseti dny odvolán mladší úředník právě kvůli únikům informací. Byl také zadržen, ale nebyl obviněn.

Z ministerstva od listopadu 2007 mimo jiné unikla informace o tom, že vnitro vědělo, že úřad SCI slíbil vydat povolení k práci pro 5000 ilegálních imigrantů. Také se ukázalo, že ilegální přistěhovalec pracoval jako uklízeč v dolní komoře parlamentu. Unikl i seznam labouristů, kteří by mohli hlasovat proti plánu prodloužit předběžnou vazbu pro teroristy na 42 dnů, a dopis, že recese může vést ke zvýšení zločinnosti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám