Hlavní obsah

Fico nechce platit miliardy českému podnikateli, radši změní zákon

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRATISLAVA

Formou změny Občanského soudního řádu chce dát slovenská vláda pravomoc generálnímu prokurátorovi, aby mohl podat mimořádné dovolání vůči rozhodnutí soudu, pokud hrozí státu značná hospodářská škoda. V souvislosti s rozhodnutím Nejvyššího soudu SR ve prospěch českého podnikatele Radovana Vítka o tom rozhodla vláda premiéra Roberta Fica na své čtvrteční mimořádné schůzi.

Článek

V případě schválení změny Občanského soudního řádu ve slovenském parlamentu může prokurátor zároveň požádat o odklad vykonatelnosti rozhodnutí. Slovensko by tak nemuselo vyplatit Vítkovi téměř dvě miliardy slovenských korun do soudem stanoveného termínu - do konce listopadu 2008. Parlament tak o návrhu vlády musí rozhodnout ještě v průběhu pátku.

Fico přiznal, že částka se může ještě zvýšit

Fico připustil, že vláda vstupuje do nejistých právních vod. "Může se stát, že Nejvyšší soud později rozhodne opět v náš neprospěch a částka se ještě zvýší," nevyloučil Fico.

Slovenská státní loterijní společnost Tipos musí Vítkovi do konce měsíce zaplatit téměř dvě miliardy korun. Tak rozhodl Nejvyšší soud SR ve sporu mezi Tiposem a společností Športka.

Společnost Športka, která vznikla po federální Sazce, prodala Vítkovi pohledávku vůči Tiposu. Pohledávka se týkala know-how, které na úkor bývalé Športky neprávem používal Tipos. Ten má z vlastních zdrojů zaplatit 500 miliónů korun a zbytek poskytne slovenské ministerstvo financí ve formě návratné půjčky. Spor trval osm let.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám