Hlavní obsah

Polsko chce zažalovat německý týdeník za výraz "polský koncetrák"

Právo, nek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

VARŠAVA

Německému renomovanému deníku Die Welt hrozí žaloba ze strany polské vlády za to, že list ve své internetové verzi označil někdejší nacistický koncentrační tábor Majdanek za polský. Náměstek ministra zahraničí Ryszard Schnepf to podle agentury AFP označil za „skandální“, a to tím spíš, že informaci zveřejnil německý sdělovací prostředek.

Článek

Schnepf usiluje o žalobu i přesto, že se redakce deníku za přehmat omluvila a ihned provedla opravu. Šéfredaktor Thomas Schmid navíc zaslal polskému velvyslanectví v Berlíně dopis, v němž vyjádřil nad chybou politování.

Schnepf ale i přesto usiluje o „radikální opatření“ proti používání přívlastku „polský“ pro německé koncentrační tábory na území Polska obsazeného nacisty. Uvítal by rozsáhlý soudní proces, který by vyvolal náležitou odezvu ve světových médiích.

Podle listu Rzeczpospolita již Schnepf hovořil o věci s premiérem Donaldem Tuskem a ministrem zahraničí Radoslawem Sikorským. Varšava v podobných případech vždy ostře protestuje.

Článek v Die Welt popisuje příběh, kdy po světě koluje snímek šestnáctiletého izraelského chlapce, jenž přišel v Haifě o život při palestinském sebevražedném atentátu. Jeho otec vyzval na internetu veřejnost, aby fotku chlapce zkopírovala a šířila. Jedním z míst, o němž se v reportáží hovoří, je také Majdanek.

Koncentrační tábor Majdanek na území dnešního východního Polska nedaleko města Lublin zřídili nacisté v roce 1941. Do roku 1944 v něm bylo zavražděno v plynových komorách nebo zastřeleno na 360 tisíc z 500 tisíc vězňů. Bylo mezi nimi 360 tisíc evropských Židů, 120 tisíc Poláků nežidovského původu a tisíce sovětských válečných zajatců.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám