Hlavní obsah

V Itálii a Rakousku zabíjely vichřice

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ŘÍM/VÍDEŇ/CURYCH

Zatímco do alpských zemí a států střední Evropy vpadl v sobotu sníh, Itálii a Řecko sužovala vichřice. Na Sardinii si automobilová nehoda zaviněná silným větrem vyžádala život jedné osoby. Na některých místech byly přerušeny dodávky elektřiny a narušena byla i letecká doprava. V Rakousku zemřeli při dopravních nehodách na kluzkých silnicích čtyři lidé.

Článek

Na celé Sardinii dosahovala vichřice 100 kilometrů v hodině. Nedaleko Cagliari při dopravní nehodě zaviněné větrnými poryvy přišla o život dívka. V sicilské metropoli Palermu srazil vítr ze střechy domu muže, který zde opravoval anténu.

U Palerma bylo moře rozbouřené tak, že vlny dosahovaly až desetimetrové výšky. Větrný živel vyvrátil stromy a strhal střechy domů. Vlnobití poškodilo i četné lodi v palermském přístavu, který musel být uzavřen. Od světa bylo zcela odříznuto Liparské (Eolské) souostroví severně od Sicílie, kam bylo rovněž přerušeno trajektové spojení, stejně jako na ostrovy Lampedusa a Pantelleria na jihu.

Kvůli silnému větru je uzavřen přístav Gioia Tauro v Kalábrii. Špatné počasí působilo problémy i na severu Itálie. Vichřice zasáhla především provincii Bergamo.

V Rivoli se zřítil strop

Na střední škole v Rivoli poblíž Turína se zřítila část stropu. Zemřel patnáctiletý student a dvacet dalších jeho kolegů se zranilo, uvedli italští hasiči. Jeden ze zraněných je ve vážném stavu.

Příčina nehody se vyšetřuje. V oblasti panoval silný vítr. Podle vyšetřovatelů ale nebyl bezprostřední příčinou.

Neobyčejně silný vítr sužoval také Řecko. Kvůli němu bylo přerušeno trajektové spojení na všechny ostrovy v Egejském moři.

V Rakousku a Švýcarsku problémy v dopravě

Předpovídaný první letošní vpád zimy zasáhl v noci mimo jiné i Rakousko a Švýcarsko. Při haváriích v Rakousku zemřeli celkem čtyři lidé. Nejzávažnější dopravní nehoda se stala v Korutanech, kde po smyku na náledí zahynuly v autě svého osmnáctiletého kamaráda dvě šestnáctileté dívky.

Ve Švýcarsku vichřice provázející noční sněhovou bouři vyvrátila na mnoha místech stromy, které vážně narušily dopravu nejen na silnicích, ale i na železnici. Silnice byly v některých kantonech pro nákladní dopravu zcela uzavřeny již od pátečního večera, přerušeno bylo železniční spojení například s letovisky Davosem nebo Arosou. Na vrcholcích Alp se rychlost větru blížila 200 kilometrům za hodinu a prudce se zvýšilo nebezpečí lavin.

Náhlé ochlazení a sněžení ale narušilo dopravu například také v Bulharsku.

Reklama

Výběr článků

Načítám