Hlavní obsah

Ve Španělsku se začne testovat nový lék proti závislosti na kokainu

Novinky, nka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MADRID

Španělští lékaři začnou příští rok testovat nový lék proti závislosti na kokainu. Lék postižené nezbaví touhy po droze, nedovolí jim ale prožívat po jejím požití příjemné pocity. Informovala o tom ve čtvrtek agentura AFP s odvoláním na španělské ministerstvo zdravotnictví.

Článek

Pod vlivem očkovací látky se na molekuly drogy navážou molekuly bílkovin, což v těle drogově závislého zahájí imunitní reakci. Organismus tak drogu rozpozná a nepropustí ji do mozku.

"Pacienti pak po požití drogy nic necítí a naštvou se, že jen tak vyhodili peníze pro nic,“ vysvětluje psychiatr Carlos Alvarz Vara.

Španělé přitom v užívání kokainu drží neveselý primát - jsou jeho největšími konzumenty v celé Evropské unii.

Novou látku budou lékaři testovat v první polovině příštího roku na 164 narkomanech ve dvanácti španělských nemocnicích, klinické testy by se v budoucnu mohly provádět i v dalších evropských zemích.

Kokain ve Španělsku dělá již delší dobu těžkou hlavu lékařům i policistům. Jen za loňský rok v zemi podstoupilo odvykací kúru 22 tisíc lidí závislých na kokainu. Za pašování kokainu bylo loni ve Španělsku zatčeno přes osm tisíc lidí.

Španělsko je vstupní branou jihoamerického kokainu do Evropy. Nejvíce drogy tu pochází z Kolumbie, která je jejím největším světovým producentem. Typickým uživatelem této drogy je podle odborníků muž mezi 15 a 34 lety.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám