Hlavní obsah

Princ Charles slaví šedesátiny ve velkolepém stylu

Novinky, BBC, nka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Britský princ Charles slaví v pátek šedesátiny, které Británie pojala ve velkolepém stylu. Řada oslav se táhne už od středy, v sobotu ji zakončí party v Charlesově sídle, pořádaná jeho ženou Camillou. Ta předem oznámila, že hodlá Charlesovi symbolicky darovat šedesát dárků.

Foto: Johnny Green, Reuters

Královská rodina přichází na oslavu Charlesových narozenin v Buckinghamském paláci.

Článek

V předvečer narozenin už uspořádala opulentní oslavu pro 400 hostů Charlesova matka královna Alžběta v Buckinghamském paláci. Slavnostní večer zahájila komorní hudba v provedení londýnské filharmonie, po ní následovala večeře, které se zúčastnilo na 400 hostů z řad evropské šlechty, princových přátel a spolupracovníků. Šampaňské teklo proudem, urozené rody zastupovala například švédská princezna Victoria nebo řecký král Konstantin.

Princové William a Harry pronesli přípitek, ve kterém svému otci poděkovali za to, že „pro nás a mnohé další představuje velkou inspiraci.“ William si pak do Charlese rýpl sdělením, že už pro něj doma vzhledem k jeho věku nechal namontovat výtah pro vozíčkáře.

Oslavy zaberou několik dní

Oslavy se táhnou již několik dní. Už ve středu si princ užil galavečer v londýnském divadle New Wimbledon Theatre. V estrádě tam na jeho počest vystoupili baviči jako Robin Williams, Rowan Atkinson nebo John Cleese ze známých Monty Pythonů.

Další party čeká na Charlese v sobotu v jeho sídle v Highgrove. Tu pořádá jeho manželka Camilla, hostům bude zpívat rocková hvězda Rod Stewart.

K narozeninám si Charles nadělil nový oficiální portrét.foto: Reuters/Hugo Burnand

Na královskou korunu zatím čeká 

Charles i ve svých šedesáti stále nemá královskou korunu. Už tak čeká na trůn déle, než kterýkoliv jiný britský princ v historii. A zřejmě si ještě počká. Králem se stane až po smrti své matky, dvaaosmdesátiletá královna Alžběta II. je však stále čilá.

Navíc se u ní dá předpokládat dlouhověkost, její matka Alžběta I. zemřela v roce 2002 ve věku 102 let. Britové se navíc v průzkumech veřejného mínění nejednou vyjádřili, že s manželskými skandály opředeného Charlese na britském trůnu nejsou příliš nadšeni.

K nynějším šedesátinám mu ale poddaní přece jen přichystali dárek. Podle nejnovějšího průzkumu by prince Charlese viděli na trůně raději než jeho syna Williama. Podle průzkumu jej jako budoucího krále schválilo 42 procent Britů, pro Williama hlasovalo jen 35 procent.

Před pouhými třemi lety přitom podobný průzkum dopadl opačně, 42 procent bylo pro Williama a Charlese chtělo na trůně jen 31 procent dotázaných.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám