Hlavní obsah

V Berlíně našli původní plány koncentračního tábora v Osvětimi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Německý týdeník Bild otiskl v sobotu původní stavební plány koncentračního tábora v Osvětimi. Dokumenty se nalezly při vyklízení soukromého bytu v Berlíně. Jde o 28 plánů v měřítku 1:100. Pocházejí z let 1941 a 1943 a je na nich razítko "ředitelství Waffen-SS a policie pro výstavbu". Deník neupřesňuje, kde a kdy byly tyto materiály nalezeny a kdo je našel.

Foto: Profimedia.cz

Nacistický koncentrační tábor v Osvětimi, kde bylo povražděno přes milión lidí, velkou většinou Židů.

Článek

V některých reprodukovaných dokumentech se používá termín "tábor válečných zajatců" v Osvětimi. Jeden ale zřetelně zobrazuje plynovou komoru, která je tak i označena ("Gaskammer"). Má rozměry 11,66 na 11,20 metru. Tento plán nakreslil 8. listopadu 1941 "vězeň č. 127", napsal Bild.

V té době už byly v proudu pokusy s hromadným zabíjením lidí pomocí plynu cyklon B. Na jednom plánu je také vstup do tábora Osvětim-Březinka, kde byli lidé vyvražďováni. Na dalším je první krematorium. Pět čtverců na něm označuje budoucí kremační pece.

:. Vstupní brána v Osvětimi. Foto: auschwitz.org

Na dokumentu je napsáno "LKeller", zkrácenina "Leichenkeller", tedy doslova "sklepy na mrtvoly". Předpokládaná délka měla být osm metrů, ale "podle potřeby" je šlo rozšířit.

Koncentrační tábor Osvětim

Němci ho původně zřídili pro polské politické vězně v roce 1940, rok po obsazení Polska. Tábor Auschwitz I. se nacházel v areálu bývalých kasáren.

Později, roku 1942, byl na druhé straně města vybudován rozsáhlý vyhlazovací tábor Auschwitz II – Birkenau (Březinka) a menší tábor Auschwitz III – Monowitz u blízké vesnice Monowice.

Odhaduje se, že v Osvětimi a Březince nacisté zavraždili 1,1 až 1,5 miliónu lidí, většinou Židů. Celkem bylo za války vyvražděno kolem šesti miliónů Židů.

Ředitel německých federálních archivů Hans-Dieter Kreikamp na dotaz týdeníku řekl, že jde o nález mimořádného významu. "Je to autentický důkaz systematicky plánované genocidy Židů v Evropě," prohlásil.

Reklama

Výběr článků

Načítám