Hlavní obsah

Rakušanům uneseným teroristy hrozí, že budou za záchranu platit

Novinky, ČTK, aš, ORF

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

VÍDEŇ

Až dvacet tisíc eur možná budou muset zaplatit rakouskému státu 51letý Wolfgang Ebner a 43letá Andrea Kloiberová, kteří byli osm měsíců zadržování islámskými radikály. Rakousko sice popírá, že zaplatilo výkupné, ale i ostatní náklady na jejich osvobození přišly na statisíce eur. Pokud se prokáže, že se vydali do nebezpečné oblasti, budou muset přispět.

Foto: Reuters

Wolfgang Ebner a Andrea Kloiberová

Článek

Ebner a jeho přítelkyně strávili v rukou členů Organizace Al-Kajdy v muslimském Maghribu (bývalá Salafistická skupina pro kázání a boj) 252 dnů. Uneseni byli 22. února v Tunisku a se svými únosci urazili zhruba 1800 kilometrů pouští přes Alžírsko až do Mali.

Vyjednávání byla obtížná a zdlouhavá. Deník Der Standard s odvoláním na vysokého důstojníka rakouské armády, jejíž rozvědka se na pátrání po unesených významně podílela, napsal jednoznačně: Do Afriky plynula spousta peněz. Odhaduje se, že jen statisíce eur činily jen přímé výdaje na telefony, cesty a pobyty týmu okolo zvláštního vyslance Prohasky v hotelích v Mali.

Ministryně varovala před cestami do nebezpečných oblastí

Že byli oba nezodpovědní a vydali se do oblasti, o níž věděli, že je nebezpečná, naznačila i rakouská ministryně zahraničí Ursula Plassniková. Hned po jejich propuštění sice dala najevo radost, ale hned přidala varování pro všechny občany země, aby "v obtížných politických nebo klimatických podmínkách věnovali zvýšenou pozornost své bezpečnosti a cíle svých cest stanovovali s vědomím možných rizik".

Míra zavinění obou osvobozených rukojmí se nyní zkoumá. Podle platných zákonů od nich stát může v případě, že vyšetřování dospěje k závěru, že ke vzniklé situaci významnou měrou přispěli, požadovat příspěvek na náklady vzniklé v souvislosti s jejich záchranou do výše 20 000 eur na osobu.

Spekulace o miliónovém výkupném

Vláda opakovaně popírá, že by za jejich propuštění zaplatila teroristům výkupné. V pondělí to oficiálně popřeli ministři zahraničí, obrany i vnitra. Tisk i opozice jsou však přesvědčeni, že jim muselo zaplatit. Spekuluje se o částce tři až pět miliónů eur, které byly únoscům, ale i mnoha prostředníkům zaplaceny.

Některé zdroje naznačují, jak se transakce provedla, aby vláda mohla tvrdit, že s teroristy nejednala a nic jim nezaplatila. Peníze plynuly přes různé nadace. V Rakousku se hovoří o nadaci libyjského vládce Muammara Kaddáfího, která zřejmě dostala mimořádný příspěvek na "rozvojovou pomoc" a postarala se pak o vlastní transakce.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám