Hlavní obsah

Itálie do roka zruší romské tábory

Právo, nek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ŘÍM

Italská vláda chce do roka zrušit všechny nouzové romské tábory, které v posledních měsících vznikly v okolí velkých měst. Je jich celkem 167, z toho 124 ilegálních, prohlásil ministr vnitra Roberto Maroni.

Foto: Profimedia.cz

Italský ministr vnitra Roberto Maroni

Článek

Současně přislíbil, že obyvatelé těchto táborů budou ubytováni v sídlištích s přiměřeným standardem. To se ovšem týká jen těch obyvatel, kteří mají povolení k pobytu.

„Území, která jsou neoprávněně obsazena, budou vyklizena a předána místním úřadům, aby tam vybudovaly 'vybavené vesnice' odpovídající zdravotním nařízením, s tekoucí vodou, elektrickým proudem a odvozem odpadků,“ řekl Maroni.

Podle italských úřadů nyní žije v táborech více než 12 300 osob, z nichž je bezmála 5 500 mladistvých a dětí. Většinou jde o Romy rumunského původu.

Dalších zhruba 12 tisíc Romů odešlo z Itálie do zahraničí dobrovolně poté, co se dozvěděli, že začne sčítání osob ve zmíněných táborech. Italská vláda také přitvrdila v boji proti ilegálnímu přistěhovalectví. Romové odešli zejména do Francie, Španělska a Švýcarska.

Reklama

Výběr článků

Načítám