Hlavní obsah

Bitva kolem názvu: z Makedonie má být jen Severní Makedonie

Právo, mcm

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

SKOPJE

Atény a Skopje dostaly ultimátum od zprostředkovatele OSN Matthewa Nimetze, který se snaží vyřešit jejich letitý spor o jméno Makedonie. Podle internetového serveru EurActiv se mají obě země údajně už do 24. října rozhodnout, zda přijmou řešení, které Makedoncům nechá název, ale v takové podobě, která připomene i řecké nároky.

Článek

Balkánský stát, známý dnes pod bizarní zkratkou FYROM (podle prvních slov anglického názvu Bývalá jugoslávská republika Makedonie), by měl podle Nimetzova návrhu napříště používat v mezinárodních vztazích označení Republika Severní Makedonie.

Kratší jméno Makedonie, jež má země zapsáno ve své ústavě, by bylo jen pro domácí užití. Mohlo by se také objevit v dohodách se zeměmi, které Makedonii uznaly pod názvem, na něž si dělá nárok. Návrh už přijali Řekové a údajně se k němu začíná klonit i Skopje. K řešení krize tlačil Makedonce naposledy americký ministr obrany Robert Gates při nedávné návštěvě v makedonském Ochridu.

Ochotu ke kompromisu spojují diplomaté i s tím, že pod tlakem USA uznalo Skopje nezávislost Kosova, což vyvolalo hněvivou reakci Bělehradu. Malá země mezi Srbskem a Řeckem si ale nemůže dovolit naráz spor s oběma mocnějšími sousedy.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám