Hlavní obsah

Rusko zkušebně odpálilo balistickou raketu Siněva

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rusko v sobotu zkušebně odpálilo z jaderné ponorky Tula v Barentsově moři balistickou raketu Siněva. Střela dopadla v rovníkové části Tichého oceánu. Napsala to agentura Reuters s odvoláním na mluvčího ruského námořnictva.

Foto: RIA Novosti/Vladimir Rodionov, Reuters

Ruský prezident Dmitrij Medvěděv

Článek

"Poprvé v historii ruského námořnictva byl raketový cíl v rovníkové části Tichého oceánu a ne v testovací střelnici v Kuře na Kamčatském poloostrově," řekl armádní mluvčí.

Mluvčí podle agentury Reuters neupřesnil, kam raketa dopadla. Oblast, která se prý nachází na otevřeném moři, byla podle Moskvy uzavřena námořní i letecké dopravě.

Rusko zahájilo zařadilo do výzbroje balistické rakety Siněva minulý rok. Vojenské cvičení sledoval z letadlové lodi Admirál Kuzněcov ruský prezident Dmitrij Medveděv.

Třístupňová raketa Siněva, pro níž má NATO kódové označení SS-N-23 Skiff, je dlouhá téměř 15 metrů, váží asi 40 tun a je schopná doletět až do vzdálenosti asi 8000 kilometrů. V poslední fázi se chová jako střela s plochou dráhou letu. Do operačního použití ruského vojenského námořnictva byla zavedena loni v červenci

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám