Hlavní obsah

Nacionalista Le Pen prodal sídlo své strany Číňanům

Novinky, BBC, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PAŘÍŽ

Krajně pravicová francouzská Národní fronta Jean-Marie Le Pena prodala své sídelní kanceláře nad Seinou, aby odvrátila rostoucí dluhy. O prodeji se psalo již počátkem roku, to se ale ještě nevědělo, že xenofobní strana, která je proti přistěhovalcům, sídlo prodala Číňanům.

Foto: Pascal Deschamps, Reuters

Jean-Marie Le Pen

Článek

Le Pen (79), šéf svého času úspěšné strany s heslem „Nechte Francii Francouzům“, potvrdil, že sídlo v boháčské části Saint-Cloud západně od francouzského hlavního města bylo prodáno za 12 až 15 miliónů eur (až zhruba 380 miliónů korun) šanghajské univerzitě. Ta údajně v místě plánuje zřízení jazykové školy.

Le Penova strana je v úpadku a dluzích. Několik jejích kont bylo zmrazeno a strana nedávno musela v internetové aukci prodat i svůj pancéřovaný vůz. Dluhy Národní fronty se částečně díky špatným výsledkům v loňských volbách odhadují na devět miliónů eur (přes 200 miliónů korun).

Prostory o 5 000 čtverečních metrech sídla Národní fronty v Saint-Cloud byly už dlouhou dobu z poloviny prázdné. Budova přezdívaná kvůli svému vzhledu Parní loď, byla symbolem vzestupu Národní fronty. Francouzská média spekulují o konci Le Penovy éry a možná celé jeho strany. Hovoří se o nástupnictví Le Penovy dcery Marine (39) do čela Národní fronty.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám