Hlavní obsah

Itálie ratifikovala Lisabonskou smlouvu

Právo, DPA, nek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ŘÍM

Italská poslanecká sněmovna ve čtvrtek schválila Lisabonskou smlouvu, na jejímž základě mají být reformovány instituce EU. Protože dokument už minulý týden schválil také senát, stala se Itálie čtyřiadvacátou. ze 27 zemí unie, která smlouvu ratifikovala.

Foto: Marco Valdo , Reuters

Italský premiér Silvio Berlusconi

Článek

Dokument podpořilo 551 ze 630 poslanců koalice i opozice, mezi nimi také zákonodárci pravicové populilstické ligy severu (LN). „Jsem šťasten, že  vládní většina a opozice našly společnou řeč v otázce, která je pro budoucnost naší země tak důležitá,“ komentoval hlasování italský prezident Giorgio Napolitano.

Reformní smlouvu zatím neratifikovaly ČR a Švédsko. Irsko ji v červnu v referendu odmítlo. V Německu a Polsku parlamenty dokument už schválily a zbývá jen formalita - podpisy prezidentů.

Aby smlouva mohla vstoupit v platnost, musí ji ratifikovat všech 27 členů EU. O řešení svízelné situace vyvolané irským Ne se intenzivně snaží francouzský prezident Nicolas Sarkozy, jehož země unii v tomto pololetí předsedá. Po Francii převezme předsednictví Česko.

Lisabonská smlouva
Na rozdíl od euroústavy, zamítnuté voliči v referendech v roce 2005, Lisabonská smlouva nenahrazuje všechny předešlé smlouvy, ale jen je upravuje či doplňuje. Smlouva mimo jiné:
- posiluje úlohu Evropského parlamentu a rozšiřuje postup spolurozhodování do nových oblastí.
- umožňuje větší zapojení národních parlamentů do činnosti EU, a to zejména díky novému mechanismu sledování toho, zda unie přijímá opatření pouze tam, kde je činnost na evropské úrovni efektivnější z hlediska požadovaných výsledků (zásada subsidiarity).
- zefektivňuje rozhodování tím, že rozšiřuje hlasování kvalifikovanou většinou v Radě do nových oblastí.
- díky tzv. „občanské iniciativě“ bude moci jeden milión občanů z většího počtu členských států vyzvat Komisi k předložení určitých návrhů.
- vytváří dvě zcela nové funkce - stálého předsedu Evropské rady, občas označovaného za prezidenta EU, a jakéhosi společného ministra zahraničí, který skloubí funkce současné eurokomisařky pro vnější vztahy a vysokého představitele pro zahraniční a bezpečnostní politiku.
Z dokumentu naopak vypadly ústavní symboly - společná hymna a vlajka.

Přehled zemí, které smlouvu schválily

Belgie, Bulharsko, Dánsko, Estonsko, Finsko, Francie, Itálie, Kypr, Litva, Lotyšsko, Lucembursko, Maďarsko, Malta, Německo (smlouvu zkoumá ústavní soud - stejně jako v ČR), Nizozemsko, Polsko, Portugalsko, Rakousko, Rumunsko, Řecko, Slovensko, Slovinsko, Španělsko, Velká Británie

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám