Hlavní obsah

Za přípravu vraždy iráckého expremiéra padly v Německu mnohaleté tresty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

STUTTGART

Mnohaleté tresty vězení uložil v úterý německý soud trojici Iráčanů za přípravu atentátu na bývalého iráckého premiéra Ajáda Alávího během jeho návštěvy Německa v roce 2004. Podle soudu byli všichni tři členy radikální islámské organizace Ansar Islám, údajně napojené na mezinárodní teroristickou síť al-Kajdá.

Foto: Alex Grimm, Reuters

Jeden ze souzených si skrývá obličej během soudního procesu.

Článek

Vůdce skupiny Atu Abdala Azíze Rašída poslal stuttgartský vrchní zemský soud do vězení na deset let, jeho komplicové Rafík Muhammad Júsif a Mázin Alí Husajn mají za mřížemi strávit osm a sedm a půl roku. Všichni tři po celou dobu procesu, který začal v červnu 2006, vinu popírali.

Podle soudu trojice chystala atentát na Alávího během obchodního fóra, které se konala v jedné bance v centru Berlína. O několik týdnů dříve vyzval Ansar Islám na internetu k vraždě tehdejšího iráckého premiéra.

Všichni tři také podle vyšetřovatelů shromažďovali v letech 2003 až 2004 pro tuto organizaci peníze a posílali je do Iráku, kde hlavně operuje. Německé bezpečnostní síly je zadržely 3. prosince 2004 při domovních prohlídkách v Berlíně, Stuttgartu a Augsburgu

Skupina Ansar Islám je tvořena Kurdy ze severního Iráku. Má podle odhadů asi tisícovku členů a je údajně odpovědná za řadu útoků na americké a spojenecké jednotky v Iráku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám