Hlavní obsah

Na Slovensku se změní rychlostní limity na silnicích

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRATISLAVA

Od října 2008 bude i ve slovenských městech a obcích platit padesátikilometrová rychlost, řidiči budou svítit po celý rok a před jízdou si mohou dát jedno malé pivo. Vyplývá to z nového silničního zákona, který ve čtvrtek schválili poslanci slovenského parlamentu

Článek

Tolerance u alkoholu je 0,2 promile. Očekávané zvýšení maximální rychlosti na dálnicích na 160 km/h neprošlo. V určitých úsecích dálnic však bude možné zvýšit rychlost z povolených 130 km/h. Uvažuje se například že na nové dálnici u Trenčína bude povolená rychlost až 150 km/h.

Zákon zpřísňuje některé pokuty, které však bude možné odpracovat ve veřejně prospěšných projektech. Za každou odpracovanou hodinu se odpustí z pokuty sto korun. V případě odmítnutí testu na alkohol nebo vážné dopravní nehody může být postih až 40 tisíc slovenských korun. Překročení rychlosti vyjde až na 25 tisíc korun, alkohol a drogy za volantem až 30 tisíc.

Chodci nebudou smět používat na přechodech pro chodce mobilní telefony a MP3 přehrávače. Zimní pneumatiky budou povinné pouze v případě, že na silnici je námraza nebo souvislá sněhová vrstva. Kamióny budou mít na slovenských dálnicích zákaz předjíždění.

Cyklisté musí mít mimo obce přilby. Pro děti do 15 jsou přilby povinné také v obci. V případě snížené viditelnosti musí cyklisté i chodci nosit mimo obce reflexní vesty.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám