Hlavní obsah

USA stáhly jaderné zbraně z Velké Británie, tvrdí experti

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Spojené státy stáhly po více než 50 letech svůj jaderný arzenál z Velké Británie. Krok nebyl oficiálně oznámen, na základě informací z více zdrojů ho však za Federaci amerických vědců potvrdil zbrojní expert Hans Kristensen, kterého citovala agentura Reuters. Ministerstvo obrany USA komentář odmítlo.

Foto: Profimedia.cz

Atomové zbraně měli Američané umístěny na základně v Lakenheath.

Článek

Americké atomové bomby byly od roku 1954 uskladněny na základně Lakenheath v hrabství Suffolk. Jestliže je odtamtud Spojené státy stáhly, jejich atomové zbraně zůstávají na starém kontinentě na šesti základnách v Belgii, Německu, Nizozemí, Itálii a Turecku. Nejvíc jich podle Kristensena je v tureckém Incirliku a italském Avianu.

Bomby hrají v rámci atomového arzenálu Američanů menší roli, než kdysi. Většinou je nahradily jaderné hlavice raket.

Kristensena zmátlo, že Washington ani NATO stažení zbraní z Británie nezveřejnily. „Tím, že to učinily tajným, přišly NATO a Spojené státy o obrovskou příležitost do procesu snižování počtu nestrategických nukleárních zbraní přímo zapojit Rusko,“ uvedl.

Za studené války měly USA v Evropě přes 7000 atomových zbraní. Většina z nich byla stažena počátkem 90. let. Dnes jich je podle Kristensenových odhadů pod 240. Pentagon nedávno přiznal, že americký jaderný arzenál v Evropě je nedostatečně zabezpečený. Na druhé straně Atlantiku zpráva vyvolala rozhořčené reakce.

Reklama

Výběr článků

Načítám