Hlavní obsah

Za pokus o atentát na Miloševičova oponenta padl celkový trest 257 let

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BĚLEHRAD

Celkem 257 let ve vězení uložil ve čtvrtek srbský nejvyšší soud desetičlennému zločineckému gangu za atentát na Vuka Draškoviče. Vůdce opozice proti režimu Slobodana Miloševiče a pozdější srbský ministr zahraničí pokus o atentát v roce 1999 přežil s lehkými zraněními, o život však tehdy přišli čtyři jeho spolupracovníci.

Článek

Za hlavní organizátory atentátu soud označil bývalého velitele obávaných zvláštních jednotek, takzvaných Červených baretů Milorada Ulemeka a někdejšího šéfa Miloševičovy tajné služby SDB Radomira Markoviče. Spolu s dalšími dvěma bývalými příslušníky Červených baretů, kteří útok provedli, byli odsouzeni ke 40 letům v žaláři - nejvyššímu trestu, jaký srbské právo zná.

Další tři někdejší členové elitní jednotky si odpykají od 30 do 35 let. Zbývající obvinění dostali několikaměsíční tresty. Je mezi nimi i bývalý šéf srbské celní správy Mihajl Kertes, který pachatelům obstaral falešné dokumenty k nákladnímu automobilu, jímž 3. října 1999 najeli do Draškovičova vozu.

Srbská justice řeší atentát na Draškoviče osm let, během nichž soudy nižší instance vynesly již tři rozsudky.

Ulemek, přezdívaný Legija, si odpykává již tři čtyřicetileté tresty. V minulosti byl shledán vinným z podílu na vraždě bývalého srbského premiéra Zorana Djindjiče v roce 2003 a ze zabití srbského exprezidenta Ivana Stamboliče o tři roky dříve. Zapleten byl podle soudu i do dalších vražd, únosů a bombových útoků na obchodníky a kriminální konkurenty. Podle srbského práva se mu tresty nesčítají, takže ve vězení stráví maximálně 40 let.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám