Hlavní obsah

Bush při bleskové cestě Evropou dorazil do Británie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN
Aktualizováno

Americký rezident George W. Bush v rámci své poslední cesty po Evropě v úřadu přijel na dvoudenní návštěvu Velké Británie. Na londýnské letiště Heathrow dorazil v neděli odpoledne z Francie. Návštěvu začal odpoledním čajem s britskou královnou Alžbětou II.

Článek

Pětačtyřicetiminutová návštěva na zámku ve Windsoru byla podle úřadu královny soukromá a bylo to spíše setkání "starých přátel". Bush byl od roku 1982 prvním americkým prezidentem, který Windsor navštívil. Naposledy to byl Ronald Regan.

Policista hlídá přístup do londýnského Whitehallu.foto: Reuters/Luke MacGregor

Během pobytu v Británii se Bush setká i s britským premiérem Gordonem Brownem. V pondělí budou mluvit hlavně o strategii v Iráku. Londýn plánuje stáhnout ze země své jednotky, Washington je spíše pro setrvání, dokud se v zemi neuklidní bezpečnostní situace.

"Naše odpověď je: žádný pevný rozvrh odchodu by neměl existovat," zdůraznil Bush v rozhovoru pro dnešní britský Observer.

Bush v minulé dva dny strávil ve Francii. S francouzským prezidentem Nicolasem Sarkozym mluvil především o situaci v Íránu. Předtím navštívil Itálii a Německo. V Evropě pobude celkem šest dní.

Bílý dům opustí za půl roku. Nejpravděpodobněji ho nahradí jeho spolustraník John McCain nebo demokrat Barack Obama.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám