Hlavní obsah

V Německu protestovaly tisíce lidí proti sjezdu extremistů z NPD 

Novinky, znk, Deutsche Welle

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BAMBERG
Aktualizováno

Tisíce lidí pokojně protestivaly v jihoněmeckém Bambergu proti sjezdu krajně pravicové strany NPD. Místní úřady chtěly sjezd pravicových extremistů zakázat, soudy jim to ale nepovolily. Staronovým předsedou strany byl zvolen její současný šéf Udo Voigt.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Podle policistů byly demonstrantů tři až čtyři tisíce. Asi tři stovky z nich patřily k radikální levici a podle policie hrozilo, že propuknou násilnosti. Očekává se, že přes víkend bude protestovat až 6 000 lidí. Sjezdu NDP se účastní kolem 600 delegátů strany.

"Tato strana propaguje nenávist a předsudky, je rasistická a protižidovská. Na rozdíl od nás neuznává ústavní hodnoty jako jsou svoboda, tolerance a lidská práva," řekl primátor Bambergu, sociální demokrat Andreas Stark, který vyzval k federálnímu zákazu působení krajně pravicové strany.

Místní úřady chtěly sjezd pravicových extremistů ve městě zakázat, soudy jim to ale nepovolily. Byly tak donuceny na dva dny extremistům pronajmout městskou kongresovou halu.

Hlavním bodem sjezdu NPD byla volba nového předsedy, kerým se stal její současný šéf Udo Voigt. Dostal 199 z 221 platných hlasů, neměl žádného protikandidáta.

Reklama

Výběr článků

Načítám